Vybavte kojence na pobyt venku

Máte-li štěstí na kousek zeleného trávníku, ať už na své zahradě, nebo v parku poblíž bytu, určitě jej v létě využijte a buďte s miminkem venku. Pobyt na čerstvém vzduchu prospěje dítěti i rodičům. Co všechno potřebuje miminko k takovému letnímu pikniku?

Pravidla venkovního pobytu

Nejenom v letních měsících, ale už i v teplejších dnech na jaře se s malým dítětem nezdržujte na přímém slunci v hodinách nejintenzivnějšího slunečního svitu, tedy od 11 do 16 h. Rizikem je přehřátí dítěte i spálení pokožky.

Vždy pokožku dítěte nejméně 10 minut před pobytem venku ošetřete ochranným krémem s SPF faktorem podle typu pleti dítěte v rozmezí od 30 do 50+. Nezapomínejte ani na hlavu, kde ještě není dostatečný vlasový porost, na uši a zadní stranu krku.

Noste, resp. dohlédněte u dítěte na nošení čepice, kloboučku nebo slamáku, ideálně takových, které chrání i uši a krk.

Ležení situujte do polostínu a pohmatem kontrolujte, zda dítěti není horko či chladno.

Pořiďte si

1. Pikniková deka

Může to znít trochu snobsky, ale u dětí mladších jednoho roku je velmi důležitá efektivní ochrana před prochladnutím. Ačkoliv dospělému je příjemně, dítě celým tělem leží na chladné zemi, příliš se nehýbe a navíc může mít vzhledem k nízkému věku i zatím ne zcela rozvinutou termoregulaci.

Pikniková deka se vyznačuje aluminiovou izolační vrstvou na spodní straně, která zajišťuje tepelnou pohodu a druhotně navíc chrání před provlhnutím.

2. Capáčky

Dítě ještě nechodí, možná ještě ani neleze, přesto pokud nejsou vyloženě tropické teploty, zvažte nošení capáčků, měkkých kožených botiček určených pro nejmenší. Díky capáčkům se dítě může na dece lépe odrážet a rovněž tím zabráníte prochladnutí nožiček.

3. Čepice s krempou vzadu

Lehké plátěné kloboučky jsou pro děti ideální. Hlavička se pod nimi nepotí, ale poskytnou dostatečný stín. Volte variantu, kde má klobouček prodlouženou krempu na bocích a vzadu. Vypadá to trošku jako plachetky. Na malých dětech je to ale roztomilé a především to účinně ochrání jejich ouška a krk.

4. Zábava

I miminka už se umějí nudit. Pokud po zahradě nepobíhá starší sourozenec nebo alespoň pejsek, raději děťátku doneste arzenál hraček.

5. Jídlo a pití

Malé děti by měly mít svůj vlastní pevný režim jídla a pití a nedoporučujeme jej jakkoli upravovat při pobytu venku. Zkrátka padne-li čas jídla, najezte se s dítětem venku a neodbývejte jej „zaplácnutím“ třeba kukuřičnými křupkami. Nejlepší změny v pravidelnosti jídelníčku jsou žádné změny.

6. Repelent

Klíšťata, ale i komáři mohou pobyt venku pěkně znepříjemnit. Na trhu dnes však najdete už
i repelenty (většinou ve formě krému), které jsou vhodné také pro citlivou dětskou pokožku. Neváhejte je použít a chraňte dítě před možnou prudkou alergickou reakcí na atak hmyzu.

Když jsou tropy

Bohužel i u nás ve střední Evropě už teploty nad 30 °C nejsou výjimkou a prožijeme tu ročně i dvě desítky takto horkých dnů. V takových případech rozhodně nevycházejte s dítětem ven v inkriminovaném čase 11–16 h a i mimo tuto denní dobu jej oblečte pouze minimálně, ideálně do přírodních prodyšných materiálů, vždy jej kompletně namažte opalovacím krémem, i když bude celou dobu ve stínu, a pořiďte si jemný rozprašovač, s jehož pomocí můžete dítě případně mírně ochladit.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek