Zvedání těžkých věcí v těhotenství

Proč je zvedání těžkých věcí riziko a co přesně splňuje definici „těžké věci“? Jak dodržet doporučení, ale normálně fungovat v práci nebo doma? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Co se děje při zvedání těžkých věcí?

Zvedání a nošení těžkých břemen je rizikové během těhotenství zejména kvůli tlaku, který vzniká ve středu těla. Při zvedání a nošení těžkých věcí se zapojují celé svalové skupiny břišních a zádových svalů (pochopitelně i svalů na končetinách) a na dutinu břišní se vyvíjí tlak.

Enormní a dlouhé působení takového tlaku by mohlo mít neblahé důsledky na těhotenství v podstatě ve všech jeho fázích, zejména však v prvním a třetím trimestru, kdy může dojít k samovolnému potratu, resp. předčasnému porodu.

Tlak způsobí mechanické stlačení a překrvení dělohy a mohou se spustit řetězové reakce organismu s fatálními následky.

Vždy však také záleží na fyzické kondici ženy před otěhotněním, kdy například silou paží dochází ke snížení tlaku v ostatních svalových skupinách. Ale ani pro ženy sportovkyně není vhodné v těhotenství zvedat neb nosit těžká břemena.

Existuje na to zákon

Jde o vyhlášku č. 261/1997 Sb., jejíž celé znění si můžete přečíst zde. Pro těhotné ženy z ní vyplývá, že kromě jiného by neměly zvedat a nosit předměty těžší než 7,5 kilogramu, ačkoliv vyhláška (resp. příloha vyhlášky) uvádí přesnější údaje, například přesné hodnoty při zvedání různými částmi těla (zápěstí, rameno) a zmiňuje i předepsané přestávky při takových druzích práce. Navíc se v zákoně nepíše pouze o zvedání těžkých předmětů, ale i o dalších fyzických výkonech, které jsou pro těhotné ženy zákonem omezeny. 

Jak je patrné, zvedání těžkých předmětů skutečně není v těhotenství žádoucí. Přesto se ženy ke zvedání těžkých břemen často uchylují, každodenně a zcela dobrovolně.

Starší děti

V případě, že v rodině už jsou starší děti, ale ne například tak staré, aby již nepotřebovaly zvednout či přenést za žádné okolnosti, nastává typické dilema těhotných žen. Zejména když je časový rozestup mezi oběma dětmi kratší než 2 roky, je téměř nevyhnutelné, aby žena občas nevzala starší dítě do náručí nebo jej nepřenesla.

V takových situacích samozřejmě vzniká přirozená obava o zdraví nenarozeného dítěte v důsledku častého zvedání staršího sourozence, který má už jistě více než zmiňovaných 7,5 kilogramu.

Jinak to ovšem nejde a radit maminkám, že mají okamžitě přestat zvedat starší dítě, není příliš realistické. Je však na místě pokusit se zvedání omezit a alespoň správně zvládnout techniku vstávání s břemenem. Nikdy by se tak nemělo dít v předklonu, kdy takový způsob „odnáší“ záda, ale vždy ze dřepu.

Dejte také zvýšený pozor při nízkém krevním tlaku, aby nedošlo k pádu. Snažte se též dostatečně odpočívat, byť to se starším dítětem není jednoduché.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek