Duben: čas na opalovací krém

Možná se říkávalo: „Duben, ještě tam budem“, ale pranostiky míní a klima se mění. V dubnu už má sluníčko pořádnou sílu a jemnou dětskou pokožku dokáže spálit. Zahajte sezonu sluneční ochrany už teď!

Co umí sluneční záření?

Nechráněná kůže vystavená slunečnímu záření prochází několika stadii poškození. Ať už jde o poškození kolagenových vazeb, nebo o vnější zčervenání, v krajním případě až zrudnutí a výsev puchýřů, vždy je dlouhodobým výsledkem opakovaných poškození pokožky sluncem mnohonásobné zvýšení rizika rozvoje melanomu kůže.

Ochrana pokožky před spálením je proto celoživotní úkol pro každého z nás.

Je dětská pokožka náchylnější k poranění sluncem?

Ačkoliv je dětská pokožka jemnější a obecně zranitelnější, v dětském organismu dochází k rychlejší buněčné obnově. Zdánlivě jsou tak následky spálení viditelné po kratší dobu. Každé spálení se ale bohužel počítá a s každým spálením se zvyšuje budoucí riziko vzniku kožního melanomu.

Jak účinně dětskou pokožku chránit?

Smysluplná a efektivní ochrana pokožky má dva pilíře. Jedním z nich je ochranný krém s SPF faktorem, druhým je však rovněž fyzická absence dlouhého pobytu na přímém slunci.

K tomu patří i důsledné nošení lehkých, prodyšných pokrývek hlavy, které navíc stíní obličej, ale i uši a krk. Ideální jsou slaměné nebo lehké plátěné klobouky, případně síťované kšiltovky s ochranným volánem na bocích a zadní straně.

Před sluncem u malých dětí chráníme také oči, už děti kolem 2. roku jsou schopné nosit brýle, některé i dříve.  

Proti spálení pokožky také pomůže odpovídající oblečení z lehkých přírodních tkanin pokrývající ramena, paže a stehna, tedy vysoce exponovaná místa.

Jak vybrat správný krém s SPF ochranou?

Na trhu je dnes k dostání spousta opalovacích krémů, jejichž složení je vyvinuto speciálně pro potřeby jemné dětské pokožky. Vždy raději volte opalovací krémy určené pro pokožku dětí a vybírejte produkty známých a spolehlivých dermokosmetických značek. Najdete je jak v Globusu, tak třeba v lékárně.

Adekvátní SPF faktor pro dítě je minimálně 30, ideálně ale 50+, tedy vysoká ochrana. Zde můžeme připomenout, že i přes „padesátku“ kůže získá příjemný bronzový odstín, pouze nedojde k jejímu poškození.

Při delším vystavení pokožky slunci, zejména v době intenzivního slunečního svitu mezi 11. a 16. hodinou, raději dětskou pokožku po umytí ošetřete ještě hydratačním krémem po opalování, zpravidla s příměsí panthenolu. Pokud se dítě během pobytu na slunci hodně potí, nebo se koupe, raději vždy ještě pokožku promažte během dne. I u voděodolných přípravků je to jediná jistota spolehlivé ochrany.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek