Dítě nesedí, ale klečí

Vaše dítko už leze po čtyřech, umí i klečet na třech končetinách a rukou si leccos podat, ale stále nesedí, jenom klečí? Je to v pořádku, nebo je potřeba proaktivně zasáhnout?

Milníky motorického vývoje

„Tabulkový“ vývoj představuje jakýsi průměrný, běžný vývoj. Každé dítě je však individuální, a tak je v něčem napřed, v něčem pozadu a je to naprosto v pořádku.

Přesto není od věci alespoň částečně přihlížet k předpokládanému psychomotorickému vývoji, aby se případné zpoždění odhalilo včas a dalo se správnou stimulací zase dohnat.

Po půl roce věku se dítě začíná z lehu na zádech otáčet na bok a dotáčet až na bříško, přibližně kolem 8.–9. měsíce už by mělo zvládnout lezení po čtyřech. Sezení přichází průběžně. Proces začíná
u šikmého sedu, kdy se dítě ještě opírá o předloktí. Postupně se váha přenášená na horní končetiny při šikmém sedu snižuje a těžiště se mění. Dítě pomalu přestává potřebovat k sezení ruce a mělo by se začít rovnat do rovného sedu. Podle tabulek se uvádí přibližně 9. měsíc věku pro zvládnutí rovného sedu.

Některé děti ale stále jen klečí i po prvních narozeninách

Někdy napřímení do rovného sedu neproběhne podle plánu a děti zůstávají sedět, či spíše klečet se zadečkem mezi patami, případně v překážkovém sedu.

Takový sed však není optimální pro správný vývoj hlubokého vnitřního svalstva ani pro správné postavení těla.

Jak dítěti pomoci do vzpřímeného sedu

Fakt, že má dítě problém se dávno po hranici 9. měsíce posadit vzpřímeně, ukazuje na předešlé potíže vývoje pohybového aparátu, které nebyly včas rozpoznány a adekvátně řešeny. Dítě nemá dostatečně vyvinutou svalovou a vazivovou strukturu a vzpřímený sed je pro něj obtížný.

Rozhodně dítě nerovnejte vy, taková pomoc nemá význam. Naopak se mu snažte pomoci posílit šikmé břišní svaly, které později přispějí ke schopnosti správně se posadit a v sedu vydržet i bez úlevových poloh, jako je právě klek nebo překážkový sed.

Zakupte nebo si zapůjčte gymnastický balon a dítě na něj opatrně pokládejte na bříško. Držte jej za pánev a lehce jím pohybujte dopředu a dozadu, doprava a doleva. Dítě si tak posílí břišní svalstvo. S maximální opatrností můžete vyzkoušet i polohu, kdy dítě na balonu sedí a jemně (a pomalu!) jím pohybujete v různých směrech.

Důležité je také upustit od jakéhokoliv pomáhání, ať už je to posazování do sedu, nebo vodění za ruce, pokud dítě ještě nechodí samo bez opory. Právě takové druhy asistence komplikují správné posilování komplexní svalové soustavy a trénink kooperace pohybu, který je v tomto období klíčový.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek