Jak naučit dítě sportovat

Koukaly by vaše děti nejraději celý den na pohádky? Jak v malém dítěti vzbudit zájem o sportovní aktivitu a jak je nenásilnou formou motivovat k pohybu? Čím začít a jak to komunikovat?

Co je pohybová aktivita a co je sport

Zdánlivě nepodstatný rozdíl, ale bude se vám hodit při uvažování nad vhodným kroužkem.

Sport je konkrétní sport, to znamená tenis, fotbal nebo atletika, kdežto pohybová aktivita je celá široká škála sportovních přípravek, všestranných cvičení, která jsou pro děti zhruba od věku 2,5–3,5 roku nejvhodnější.

Buďte tedy opatrní, až budete na internetu hledat „sport“ pro dítě ve věku 3 let, protože začít například s tenisem ve 3 letech je opravdu předčasné. Proč přesně?

Návyk a pochopení

Dítě zhruba okolo třetího roku je pořád ještě malé a má sice dynamicky se rozvíjející, avšak stále ještě omezenou schopnost pochopení, ale i soustředění. Konkrétní sport je nad jeho síly. Za to už je ale dostatečně vyzrálé (většinou) na to, aby bylo schopné se zorientovat ve středně velkém kolektivu a chápat a vykonávat skupinové povely trenéra.

Pokud již dítě má zkušenosti se školkou, je to samozřejmě o něco snazší, protože chápe roli učitele/průvodce/vychovatele/trenéra, tedy jakési cizí autority, která vede program, má řídící pozici
a pracuje s celou skupinou.

Pochopení, co se po dítěti chce, někdy trvá dlouho. I několik lekcí všestranné pohybové přípravky se dítě neorientuje v programu, neposlouchá pokyny trenéra, dělá si vlastní program, motá se bezcílně po tělocvičně, nenavazuje kontakty s dalšími dětmi. Ale nelamte hůl, spousta dětí takhle ze začátku reaguje. Je potřeba vytrvat a počkat, až se dítě zorientuje a zapojí.

Druhou nezbytnou složkou je návyk. Ten „bolí“ snad ještě více než pochopení. Je to totiž právě návyk, který se v životě bude dítěti nesmírně hodit – uvědomění, že houževnatost, odhodlání, vytrvalost, ale i týmový duch a pohyb samotný mají smysl a je potřeba se jim věnovat i tehdy, když se nám nechce, když je venku ošklivě nebo naopak velmi hezky. Návyk ale musí v dětech pěstovat především rodiče. Proto se nedoporučuje povolovat „výjimečné vynechání“ z různých nezávažných nezdravotních důvodů.

Motivace

Motivace dítěte kolem věku 3 let, to je oříšek. Navíc každé dítě je jiné a jinak reaguje na různé podněty. Některé děti více slyší na odměny, jiné na prestiž a chválu, jiné zase na soutěživost a komparaci s ostatními dětmi. Univerzální recept neexistuje. Volte strategii, která je nejblíže naturelu vašeho dítěte, ale snažte se vyhnout následujícímu:

  • Motivace výhrůžkou a trestem
    „Když nebudeš cvičit, budu se zlobit / dostaneš na zadek / nebudeš se moct koukat na pohádku.“
  • Negativní motivace
    „Podívej se, jak jsi nešikovný, žádné jiné dítě není takhle nešikovné.“
  • Motivace negativními mezilidskými emocemi
    „Trenér tě nebude mít rád, když budeš takhle zlobit.“ / „S tebou si nebude chtít nikdo hrát.“
  • Motivace útrpností
    „Ještě chvíli vydrž, za chvíli to skončí a budeš mít pokoj.“
  • Motivace být nejlepší
    „Musíš hodně trénovat, abys všechny porazil a všechno vyhrál a všude byl první.“

Takhle sepsané se to zdá být jasné, že tyto formy motivace nejsou správná cesta, ale každý z nás si ze svých původních rodin nese nějaké vzorce, a aniž bychom chtěli svým dětem ubližovat, ve vypjatých chvílích se takové věty náhle odněkud vynoří a vy se najednou slyšíte je říkat. Je to normální, stává se to každému rodiči a očividně i vy jste „přežili“ nedokonalou výchovu svých rodičů.

Přesto pokud to půjde, snažte se takových nevhodných forem motivace vyvarovat, protože jimi dítěti zaděláváte na různé mindráky a pokřivené vidění světa či mezilidských vztahů.

Někdy je nesprávný i opačný extrém, kdy dětem neustále opakujeme „Ty to zvládneš, ty to zvládneš“. A znovu je potřeba připomenout, že univerzálně ideální motivace dětí neexistuje. Sem tam je rodičovství kompromis a sem tam je i o úplatcích typu „Když budeš hezky cvičit, dostaneš lízátko“. Můžeme si tu říkat, jak by tohle správný rodič neměl dělat, ale svým způsobem jdeme vždy cestou nejmenšího odporu, nejmenšího řevu a nejmenších scén.

Klíčové je pomoci dítěti pochopit podstatu skupinových sportovních aktivit a vypěstovat mu už v nízkém věku návyk na pravidelné skupinové sportovní aktivity. A holt motivace někdy není potřeba vůbec, někdy ji zvládnete elegantně a někdy je to pěkně upocený kompromis.

Jak vybrat vhodný typ

Hledejte sportovní přípravky (často je pořádají i různé sportovní svazy nebo oddíly, ačkoliv se samotným sportem zatím nemají příliš společného), pohybové přípravky, všestranná cvičení – ta nejčastěji pro danou věkovou kategorii dělá Sokol, ale i další podobné organizace jako Orel nebo YMCA.

Dobře vám většinou poradí i učitelky v mateřských školách, které o cvičení pro malé děti mívají slušný přehled, případně se poptejte v mateřských či dětských centrech nebo i v dětských kavárnách, kde bývají letáky inzerující podobné kroužky.

Občas pořádají podobné pohybové kroužky pro malé děti i domy dětí a mládeže.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek