Koronavirus COVID-19 a těhotenství

Nový koronavirus COVID-19 se objevil teprve před třemi měsíci, takže toho o něm ještě moc nevíme a neustále probíhá jeho intenzivní výzkum. Zatím se však zdá, že pro těhotenství nepředstavuje větší hrozbu.

Na co útočí COVID-19?

Zatím víme o koronaviru typu COVID-19 jen velmi málo, jisté však je, že na jedince se silnou imunitou, tedy děti
a mladé lidi, téměř vůbec neútočí, resp. mohou být virem nakaženi, ale nejeví žádné příznaky a ani později neabsolvují žádnou z forem projevu virové nákazy. Zdánlivě tedy nemoc vůbec nemají (či neprodělali), ale ve skutečnosti je tomu naopak.

COVID-19 je bohužel velmi smrtící pro nemocné a starší osoby. Tehdy velmi agresivně napadá respirační systém
a plíce, jeho hlavní orgán. Potom už se pomocí vyspělé zdravotnické techniky svádí boj o holý život pacienta, bohužel ne vždy je vítězný.

Proč se COVID-19 vyhýbá dětem a mladé populaci?

To je otázka, na kterou zatím světoví zdravotničtí odborníci neznají odpověď. Nicméně dosavadní zkušenosti s novým typem koronaviru skutečně vykazují téměř nulové statistiky úmrtnosti dětí a mladých lidí do 20 let, resp. k začátku března 2020 nebyl mezi tisícovkami obětí tohoto koronaviru nikdo mladší 9 let a v případech zemřelých nezletilých se vždy jednalo o jedince, kteří měli další přidružené komplikace. 

I mezi mladšími ročníky – dvacátníky, třicátníky a čtyřicátníky – je smrtnost koronaviru COVID-19 významně nižší než mezi lidmi staršími 50, resp. 60 let.

Aby však nedošlo k mýlce, děti mohou COVID-19 chytit, mají ovšem lehký, někdy dokonce asymptomatický, tedy nulový průběh a bez testování nevyjde najevo, že je osoba nakažená. Může však být přenašečem.

Proč se nový typ koronaviru COVID-19 chová takto, zatím není jasné. Například tragická pandemie španělské chřipky přes sto lety naopak zabíjela spíše mladší část populace. Je však také nutné přihlédnout k situaci přes sto lety, kdy byla populace zdecimována důsledky první světové války. A zkrátka COVID-19 není druh chřipky, jedná se o jinou nemoc.

Nyní hodně záleží na tom, jak bude virus reagovat na oteplení, ale také jakým způsobem a jakou rychlostí dokáže mutovat. Zatím je také velkou neznámou, zda rezidua viru přetrvávají v těle, či nikoliv, nebo zda rezidua viru člověk vylučuje i po vyléčení. Na další klíčové otázky ohledně koronaviru COVID-19 možná přinese odpovědi intenzivní vědecký výzkum v příštích dnech.

Těhotenství? Stejné riziko jako před otěhotněním

Zatím se ukazuje, že těhotenství nepřináší vyšší hrozbu smrtnosti. Samozřejmě pouze za předpokladu, že žena netrpí jinou další vážnou chorobou, která by případný průběh onemocnění mohla významně zkomplikovat. Tehdy je však riziko vážného průběhu choroby s potenciálním fatálním koncem přibližně stejně vysoké jako mimo těhotenství.

Je znám jeden případ přenosu onemocnění z matky na dítě, oba pacienti však onemocnění bez valných následků přežili.

I tak buďte ve střehu

Relativně nízké riziko nového typu koronaviru COVID-19 pro mladé lidi však nesmí znamenat polevení v přísných preventivních bezpečnostních opatřeních!

COVID-19 bere životy především starým a nemocným lidem, výrazná eskalace pandemie však paralyzuje (kromě všeho ostatního) také chod zdravotnických zařízení a kvůli nedostatku dostupné lékařské techniky může onemocnění koronavirem COVID-19 skončit fatálně pro více lidí.

Proto přísně dodržujte veškerá preventivní opatření, která se týkají jak zvýšených hygienických nároků, tak zásad omezeného kontaktu s lidmi.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek