Jak správně vybrat vhodnou obuv v těhotenství

V těhotenství se mění těžiště těla a také tlak, který působí na chodidla. Je tak mimořádně důležité zvolit vhodnou obuv a přispět k prevenci bolestí zad a dalších neduhů. Jak takovou obuv vybrat?

Co je v těhotenství jinak?

V těhotenství, zejména pak ve druhém a nejvíce ve třetím trimestru, se posouvá těžiště těla vlivem rostoucí zátěže těhotenského bříška. Váha se více přesouvá na špičky a tělesná osa se vyklene směrem dopředu, zejména v krajině bederní.

Nemusí tomu tak být, pokud se žena vědomě snaží o vyrovnaný postoj jak při stání, tak při sezení. Bohužel je obvyklé, že k vychýlení tělesné osy během těhotenství dochází. Pak většinou následují obtíže pohybového aparátu, jako jsou bolesti zad, ale i bolesti chodidel nebo kyčlí (byť bolesti kyčlí mohou souviset rovněž s rozvolňováním vazivové struktury vlivem hormonálních změn, které mají za úkol připravit tělo ženy na porod).

Tento změněný stav teoreticky trvá do porodu, ve shonu následujících týdnů po porodu ale často ženy nemají čas ani náladu na rehabilitaci pohybového aparátu, na lehká protahovací cvičení (například jógu) nebo alespoň vědomé hlídání správného postoje. Pak se může stát, že potíže s pohybovým aparátem přetrvávají i dlouho po těhotenství.

Zcela samostatnou kapitolou je potom vliv těchto změn na nožní klenbu, která je vystavena hned dvěma zátěžím. Jednak je to většinou prudký nárůst hmotnosti o 10 až 20 kilogramů, se kterým se chodidla musejí vypořádat v rekordně krátkém čase několika měsíců, a ne vždy nožní klenba takový nápor vydrží beze změn. Druhou atakou na nožní klenbu je potom výše zmíněné změněné těžiště těla, kdy se tlak na chodidla nerovnoměrně přesouvá.

Jak pomůže správná obuv?

Vhodná obuv nezvrátí změny těžiště těla ani nedokáže vrátit tělesnou osu do původní polohy, ale velmi pomůže namáhaným chodidlům.

Při dlouhodobém nošení nevhodné obuvi v těhotenství už chodidlům nezbývá žádná opora a nožní klenba prodělá částečné, ale někdy i trvalé změny. Obuv tedy může „dílo“ dokonat, nebo naopak chodidlům pomoci.

Částečně také může vhodná obuv pomoci se zachováním správného držení těla.

Jak takovou obuv vybrat?

V dnešní době není těžké kvalitní ergonomickou obuv sehnat, většinou ani není o moc dražší než jiná obuv.

Přicházející oteplení ale láká vytáhnout lehké tenisky, balerínky nebo během pár měsíců oblíbené žabky. Je však potřeba si uvědomit, že takové boty zpravidla neposkytují žádnou oporu nožní klenbě
a bez ohledu na pohodlí jejich nošení pro chodidlo zdravé nejsou.

Raději si své oblíbené kousky z botníku schovejte až na příští sezónu, kdy už budete o něco lehčí
a vaše těžiště bude plus minus zase v ose.

Ortopedická vs. ergonomická

Obojí je správně. Obuv, která se smí označovat jako ortopedická, musí projít certifikací, můžete si tak být poměrně jistá její kvalitou a vhodnými vlastnostmi. Ergonomická obuv takovou certifikaci mít nemusí, ale často je stejně kvalitní jako obuv označovaná jako ortopedická. Mějte na paměti, že proces certifikace stojí hodně peněz a ne všechny firmy, třeba malé české rodinné podniky, si mohou takovou certifikaci dovolit.

Navíc má kvalitní obuv znaky, podle nichž se může orientovat i laik:

  • ohebná špička
  • opora nožní klenby (uprostřed na vnitřní straně boty je vyklenutí směrem nahoru)
  • podpatek mezi 1–3 cm (méně i více je většinou již problematické)
  • kvalitní materiál (kůže nebo kvalitní plastové směsi)
  • dostatečně široká špička
  • dostatečná opora paty (platí hlavně u letní obuvi)

Vždy je také nutné přizpůsobit výběr aktuálnímu stavu:

  • zkoušejte obuv vždy v odpoledních hodinách, kdy už může být noha mírně oteklá
  • vybírejte spíše o číslo větší než mimo těhotenství
  • v zimě volte efektivně protiskluzovou podrážku
  • vždy volte co nejjednodušší zapínání boty (v posledních týdnech těhotenství může být velký problém zavázat tkaničky)

A nakonec malé vodítko, jaké boty rozhodně nekupovat – dopřejte si je, až bude mít vaše nožní klenba o trochu méně zátěže:

  • žabky s rovnou stélkou
  • baleríny s rovnou stélkou, tenkou podrážkou nebo bez alespoň centimetrového podpatku
  • tenisky s rovnou stélkou a tenkou podrážkou bez alespoň minimálního zvýšení v oblasti paty nebo čistě textilní bez opory paty a špičky
  • holínky s rovnou stélkou

Také zrevidujte svou domácí obuv! Nakonec právě v ní budete na konci těhotenství nejspíše trávit nejvíce času. Vždy investujte v řádech stokorun do kvalitních ortopedických pantoflí.

TIP: Jistou variantou, jak dále nosit své oblíbené kousky z botníku, je koupě kvalitní ortopedické vložky. Vždy však musí být obuv dostatečně velká, aby se do ní vaše noha pohodlně vešla sama
o sobě a ještě s ortopedickou vložkou.

Vedle volby správné obuvi nezapomeňte vědomě hlídat své držení těla a snažte se neulevovat si podsazením pánve. Po porodu, jakmile to váš zdravotní stav dovolí, zkuste alespoň 2x týdně věnovat čas lehkému cvičení rehabilitačního charakteru, například józe.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek