Očkování proti klíšťové encefalitidě

S nadcházející jarní a letní sezónou se začíná mluvit i o věčném nebezpečí klíšťat, která mohou přenášet klíšťovou encefalitidu. Proti klíšťové encefalitidě je však možné děti očkovat. Více informací pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Co je klíšťová encefalitida?

Česká republika je zemí s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě. Ohrožuje nás na celém našem území – v lesích a polích, v horských oblastech, v nížinách kolem řek nebo městských parcích.

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které napadá mozek, přesněji mozkové blány. Postihuje osoby bez rozdílu věku, obecně se však dá říct, že její následky jsou více nebezpečné pro malé děti do 3 let a osoby nad 65 let, kdy imunitní systém ještě není plně vyvinut, nebo již naopak slábne
v důsledku vyššího věku, zejména však případných dalších onemocnění.  

Prevence klíšťové encefalitidy

Teoreticky by stačilo pohlídat, aby dítě nechytilo klíště. Takový dohled však není reálný a klíšťata (i ta infikovaná) se mohou nacházet kdekoliv, kde je kousek přírody, takže klidně na zahradě, v městském parku nebo v horách. Fáma, že ve vyšších horských oblastech klíšťata nejsou, není pravdivá.

Částečně mohou pomoci repelenty, nefungují však stoprocentně. Přesto se jejich použití doporučuje při pobytu v přírodě, a to nejenom kvůli klíšťatům, ale i kvůli komárům a dalšímu bodavému hmyzu.

Jedinou skutečnou prevencí proti klíšťové encefalitidě tak zůstává očkování.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

Toto očkování není zařazeno mezi povinnými očkováními v České republice a je vhodné až pro děti od 1 roku, ovšem dětskou verzí vakcíny (vakcíny pro děti a pro dospělé se liší množstvím aktivní látky). Účinnost vakcíny se udává až 99% a pravděpodobnost, že se očkovaný člověk nakazí klíšťovou encefalitidou, je minimální.

Vakcína se aplikuje ve třech dávkách a ochrana trvá nejméně 3 roky, proto se po 3 až 5 letech doporučuje přeočkování.

Vakcíny nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami a cena jedné dávky se pohybuje okolo 800 korun. Některé zdravotní pojišťovny ale v rámci preventivních programů poskytují částečné proplacení vakcíny.

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě neposkytují ochranu proti lymeské borrelióze, další chorobě, kterou přenášejí klíšťata.

Má to cenu?

Preventivní ochrana má vždy smysl. Statistiky uvádějí, že v České republice je proti klíšťové encefalitidě v současné době naočkováno zhruba 23 % populace a míra proočkovanosti pomalu stoupá, zejména díky vstřícnému přístupu některých pojišťoven, které částečně sdílejí náklady svých pojištěnců na očkování.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek