Jak vybrat první bačkůrky?

Capáčky vs. bačkory, a co teprve tenisky? Jaká obuv je vhodná pro děti, které se právě naučily chodit? A jak takovou obuv vybrat?

Proč jsou první boty důležité?

V mnoha domácnostech se chodí bosky. Například podlahové vytápění k absenci domácí obuvi velmi přispívá. Pokud je ale dům či byt vybaven pevnými podlahami, jako je dlažba nebo plovoucí podlaha, není chození bez obuvi pro dítě ideální. Ani v případě měkčích povrchů není pro první krůčky příliš vhodné chodit bez bot.

Dítěti se totiž právě vyvíjí nožní klenba. Ta je zodpovědná mimo jiné za správné držení těla a při jejím poklesu přichází obtíže pohybového aparátu, od skolióz (zakřivení páteře) až po bolesti zad či hlavy.

Nožní klenba by proto v takovém formativním období měla dostat správnou oporu, nakonec dítěti se také bude snáz chodit, pokud budou mít jeho chodidla a kotníky pevnou oporu.

Jakou obuv zvolit?

Pamatujete si na textilní bačkůrky s pryžovou podrážkou a malým podpatkem? Stále je lze jedině doporučit.

Jejich textilní povrch je měkký, poddajný, ale zároveň dostatečně pevný, aby v něm noha neklouzala, v oblasti kolem paty mají zdvojený nebo kartonový podklad a jejich malý podpatek efektivně tlumí nárazy. Zatím sice nemají ortopedický tvar výstelky, ale přesto díky malému podpatku přispívají ke správnému tvarování nožní klenby. Zpravidla mají také otvory v oblasti špičky a celkem dobře větrají. Zapínání je u nejmenších bačkůrek většinou řešeno jednoduchou přezkou a pro dítě je tak poměrně obtížné si je sundat.

Zhusta je vyrábějí české firmy, a tak není problém je zakoupit v běžné obchodní síti, ale i na internetu. Jejich cena se pohybuje kolem 100– 200 korun a vyplatí se vždy koupit přesně tu velikost, která dítěti právě padne.

Další dobrou volbou, zejména na venkovní nošení, jsou tenisky renomovaných značek určené pro malé děti. Lehké a měkké pryžové podrážky a pevný textilní materiál vytvoří pro dětskou nohu dostatečnou oporu. Raději však investujte více peněz a pořiďte opravdu kvalitní značku, nakonec takové dětské boty můžete zase později prodat.

V létě je nákup dětské obuvi větší oříšek, protože na trhu najdete celou řadu dětských sandálků, které však nejsou dostatečně pevné, mají příliš tenkou podrážku nebo naopak vysokou podrážku a dítěti v nich bude klouzat noha. I zde raději volte dražší varianty a pořiďte sandálky, které budou mít vlastnosti podobné bačkůrkám nebo kvalitním teniskám, jen budou mít více větracích otvorů.

Jak správně vybrat velikost?

Nespoléhejte se na zkoušení v obchodě. Raději dítěti postavte nožičku na papír a obkreslete ji. Pak změřte její délku a přesnou hodnotu v cm + 1 cm zakupte v obchodě. Nikdy dítěti neměřte nohu jinak než vestoje. Malé děti mají velmi pružnou nožní klenbu a hodnota měření by se významně zkreslila.

Jakmile začne být obuv dítěti těsná, odložte ji a pořiďte nový pár bot. Příliš těsná obuv může způsobit deformaci nehtů, ale především špatný vývoj chodidla a nožní klenby, s čímž později souvisí i špatný způsob chůze, nesprávné držení těla a dlouhodobé potíže pohybového aparátu.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek