Od jakého věku je těhotenství rizikem?

25 OK, 35 KO? Jak skutečně roste riziko s věkem ženy a jaké další faktory ovlivňují rizikovost těhotenství? Více pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Věk má vliv

Ano, věk ženy má v těhotenství vliv na predikci jeho průběhu. Dokonce i při kalkulaci pravděpodobnosti rizika rozvoje vrozených vad, je věk jednou z proměnných, které přímo ovlivňují výsledek výpočtu. Přesto ale věk není všechno a nemusíte hned panikařit. Jak to tedy je?

Psychická vs. fyzická zralost

Optimální fyzický věk pro úspěšné těhotenství se pohybuje mezi 19 a 24 lety. Tehdy je tělo ženy již plně vyvinuto pro mateřství a zároveň má dobré fyzické předpoklady těhotenství zvládnout. Kolem dvacítky ale ženy ještě studují, pracují a ověřují pevnost partnerských vazeb, a je tedy nesmysl spěchat s otěhotněním jen a pouze kvůli věku.

Pro zdárný průběh těhotenství, ale i následné dlouhé etapy mateřství je totiž daleko důležitější být v dobré psychické pohodě, mít stabilního a spolehlivého partnera a mít také určitou finanční jistotu a zázemí pro dítě.

K takovým věcem se každý člověk musí dopracovat postupně, nic není hned a v době možností plánování těhotenství je zcela v pořádku počkat na správnou konstelaci, kdy žena, potažmo pár může mít dítě.

Ano, věk riziko zvyšuje, ale psychosociální podmínky jsou minimálně stejně důležité. Navíc do „výpočtu“ rizika spadá řada dalších faktorů. Které to jsou?

Co ještě ovlivňuje rizikovost těhotenství

  • Dědičné nebo vrozené choroby
    Mají-li potenciální budoucí rodiče sami nebo ve svých rodinách vysoký tlak, cukrovku, chronické respirační a kardiovaskulární choroby, případně onkologická onemocnění, zejména pak ženy, tj. budoucí matky, riziko se zvyšuje. Bohužel, genetika je v tomto neúprosná.
  • Dlouhodobě nevhodný životní styl
    O pomyslné první místo se dělí konzumace alkoholu a kouření tabáku. Podobně (vysoce) negativní vlivy alkoholu a tabáku, tím více při intenzivním a pravidelném užívání, jasně zvyšují rizikovost těhotenství a nejen jeho, ale i vzniku nepříznivého zdravotního stavu člověka. V průměru je v dnešní době už potvrzeno, že kuřáci a milovníci alkoholu mají kratší život.
  • Stres
    O přímých důsledcích stresu toho ještě mnoho nevíme. Ovlivňuje totiž naše tělo svým způsobem neviditelně. Stres samotný nám nanejvýš zvýší tlak, ale dlouhodobé účinky stresu se komplexní zdravotní kondicí vinou jako červená niť. Stres tak může být na vině při rozvoji celé řady chorob, od kardiovaskulárních až po onkologické.
    Bohužel stres nejde měřit a dost často se nedá vědomě úplně odbourat. Někdo má lidově řečeno „slabší nervy“ a zažívá vysokou míru stresu i při relativně běžných situacích, jiný má zase vysoce stresové povolání a je stresu dlouhodobě vystaven i při dobré psychické odolnosti. Navíc život přináší různé situace a psychická vypětí, obavy, úzkosti, strach, zlost, zklamání, bolest, smutek. V životě každého z nás se celá paleta negativních pocitů více či méně často objevuje.
  • Kvalita životního prostředí
    Pochopitelně i životní prostředí ovlivňuje rizikovost těhotenství. Fakt, jestli člověk žije na dosah přírody, či v rušném městě, má také svou váhu. Na druhou stranu by bylo mylné tvrdit, že lidé ve městech jsou automaticky více ohroženi. Na vesnici se zase hodně topí tuhými palivy a zejména v zimě bývá ovzduší i na bohem zapomenuté vesničce v horách docela „zážitek“.
  • Fyzická kondice
    Jak se někdy chybně interpretuje, tento parametr nehodnotí pouze pravidelnou sportovní aktivitu typu tenis/plavání/běh. Fyzickou kondici mohou podporovat i jiné činnosti, ať už práce v zahradě, častá pěší chůze, domácí práce, nebo například také kvalita a délka spánku. Pokud se člověk dvakrát za týden donutí ke squashi, ale zbytek prolenoší u televize, může mít horší fyzickou kondici než člověk, který dennodenně vystupuje z autobusu o zastávku dříve a chodí 30 minut pěšky.

Neradi bychom popřeli vše, co uvádíme výše, ale těhotenství někdy ovlivní pochody a procesy, které nejsou předvídatelné a zkrátka se stanou. I zcela zdraví, aktivní partneři, bez genetické zátěže, nekuřáci a abstinenti žijící na samotě u lesa mohou mít komplikace během těhotenství partnerky a jejich dítě může postihnout vrozená vada.

Dnešní medicína je na špičkové úrovni a velkou část zdravotních potíží plodu či nenarozeného dítěte zachytí lékaři během vyšetření a s celou řadou z nich se dá dokonce i něco dělat, ale stále toho o lidském těle ještě spoustu nevíme.

Jisté je, že pokud nezasáhne ruka osudu, žít zdravým životním stylem a udržovat se v psychické pohodě znamená pro schopnost reprodukce více než kalendář. Věk není všechno.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek