Rybí tuk: ano, nebo ne?

Rodiči oblíbený a dětmi nenáviděný rybí tuk byl po generace obvyklým doplňkem jídelníčku dětí ve věku od batolat až po školáky. Dnes se znovu vrací na výsluní. Je to dobrý nápad, nebo marketingový trik? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Co obsahuje rybí tuk?

Rybí tuk, je-li kvalitní, obsahuje poměrně úctyhodnou řádku zdraví prospěšných látek. Vzhledem ke znečištění světového oceánu je však nezbytné zvolit ten opravdu kvalitní, ideálně z tresčích jater ryb ulovených v některém ze severských moří.

Omega-3 mastné kyseliny

Nenasycené mastné kyseliny omega-3, někdy též známé pod zkratkami EPA a DHA, jsou vysoce kvalitní tuky, které sekundárně přispívají k přirozené obranyschopnosti organismu zejména proti zánětům, ateroskleróze (kornatění tepen), ale dokážou též regulovat hladinu cholesterolu v krvi a příznivě ovlivňovat menším dílem celou řadu fyziologických procesů v organismu.

Rybí tuk dokáže komplexitou svého složení dlouhodobě podporovat zdravou kondici krve, regulovat vysoký krevní tlak, kondici žilních stěn a může mít i pozitivní vliv na projevy bolesti zejména při menstruaci. V neposlední řadě přispívá k udržení normálních mozkových funkcí a má protizánětlivé účinky.

Příznivý vliv užívání rybího tuku se rovněž prokázal u zmírnění symptomů revmatu, osteoporózy a snížení rizika rozvoje cévní mozkové příhody.

Některé zdroje uvádí také podporu nervového systému a zmírnění neurologických onemocnění, jako je například syndrom hyperaktivity (ADHD). Tyto teorie však zatím nebyly spolehlivě potvrzeny.

Většina produktů s rybím tukem navíc obsahuje vitaminy A, D a E, které pomáhají štěpit tuky a pomohou tak organismu dostatečně rybí tuk zpracovat, aby z něj tělo získalo to nejlepší.

Je nutné kupovat rybí olej?

Rozhodně není. Bohatým, pestrým a vyváženým jídelníčkem, který je bohatý na sladkovodní, zejména však na mořské ryby, se omega-3 kyseliny přirozeně doplní. Navíc omega-3 mastné kyseliny obsahuje i celá řada dalších potravin, byť v menším množství.

Přesto není „špatně“ rybí olej dětem, ale i dospělým podávat. Vyšší příjem omega-3 mastných kyselin ničemu neuškodí, dítě se nemůže olejem předávkovat.

Většina prodávaných rybích tuků je určena až pro děti od 1 roku věku, mohou se však přidávat do příkrmů, neboť jejich chuť stále zůstává poměrně nevábná, ačkoliv někteří výrobci slibují, že jejich rybí olej chutná.

S rybím olejem se dá rovněž vařit, běžná tepelná úprava jej nezničí, tedy s výjimkou prudkého smažení. To znamená, že do zálivky na salát nebo do polévky neváhejte rybí tuk přidat.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek