Jak naučit dítě jíst více ovoce a zeleniny?

Je to otázka za Nobelovu cenu a zaručený recept neexistuje, přesto existuje pár tipů, jak udělat ovoce a zeleninu pro děti lákavější a držet je dál od sladkostí.

Proč dítě odmítá ovoce a zeleninu?

Stejně jako dospělí, i malé děti mají své oblíbené chutě a také jídla, která prostě nesnášejí. Významně je u dětí znát preference sladké chuti, která je vlastně daná fyziologicky. Mateřské mléko má totiž nasládlou chuť, a tak zpravidla první 4 až 6 měsíců života znají děti pouze sladkou chuť. Tu později doplní další chutě, ale i nadále tvoří velkou část jejich jídelníčku sladké pokrmy – ovocné příkrmy, pokračovací kojenecká a batolecí mléka a dětské kašičky. Není proto žádnou záhadou, proč děti tolik milují sladké.

Okamžik, kdy dítě poprvé dostane „opravdovou“ sladkost ve formě bonbonu, lízátka nebo čokolády, se v jednotlivých rodinách liší, většinou to ale bývá velký zlom. Dítě jako by objevilo svatý grál a touží po sladkostech velmi intenzivně. Takové choutky by ovšem měli rodiče krotit hned z několika důvodů:

1. Programování metabolismu

Nauka o výživě člověka pokročila a dnes je zřejmé, že lidé získávají své stravovací návyky ve velmi ranném věku. První fází je matčina výživa během těhotenství, druhou fází je období plného kojení, což rovněž vychází z matčiny stravy, a další etapou je právě období zhruba do 3 let věku, kdy dítě přechází na běžnou stravu.
Během této poslední etapy se může jídelníček dítěte už poměrně hodně „zvrhnout“ právě směrem k odmítání ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, masa i pečiva, ale naopak ve zběsilou touhu po sladkém. Nenechte dítě, aby si vytvořilo nezdravé stravovací návyky. Boj s obezitou je totiž něco jako nová civilizační choroba a každý, kdo kdy v životě bojoval s přebytečnými kily, vám potvrdí, že je to nelehký boj, dřina, odříkání a velká spousta stresu. Navíc vítězství nikdy není konečné.

2. Stav chrupu

Mléčné zoubky dětem vypadají tak jako tak. Přesto je jejich zdraví klíčové pro kondici druhého chrupu. Kazy z mléčných zoubků mohou hned několika způsoby poškodit vývoj druhého chrupu a rovněž poškodit dásně, nemluvě o případných infekcích, které vznikají v poškozeném mléčném chrupu a při komplikacích přímo ohrožují celkové zdraví vašeho dítěte.

Jak na to?

Sladkosti často v rodinách fungují jako donucovací prostředek. Dostaneš bonbon, když… Z pohledu psychologie je možná efekt takového směnného obchodu diskutabilní, ale v praxi většinou funguje. Děti pro sladkosti udělají první poslední.

Vlastně není od věci nechat sladkostem výsadu být za odměnu. Do hry pak samozřejmě vstupují i babičky, které rády svá vnoučata rozmazlují všelijakými dobrůtkami, ale je na vás domluvit se s nimi na rozumném přístupu dětí ke sladkostem.

Vítězná cesta pro obě strany vede přes výměnu sladkostí za zdravější pochutiny, ideálně ovoce a zeleninu.

Lákavé ovoce a neodolatelná zelenina

Máte-li doma tvrdohlavé dítko, které se nedá jen tak opít rohlíkem, jděte na to od lesa.

  • Ovoce a zelenina v jogurtu

Ovoce a zeleninu nakrájejte na tenké plátky a podejte je dítěti s dipem z plnotučného jogurtu, který případně můžete vyšperkovat medem nebo kvalitním džemem. Chuť plnotučného jogurtu společně se sladkým ovocem se blíží sladkosti cukrovinek, ale organismu malého dítěte prospěje mnohonásobně víc. 

Navíc plnotučný jogurt (zhruba 10%) díky obsaženému tuku pomáhá lépe zužitkovat v tucích rozpustné vitaminy a minerální látky, takže druhotně přispěje k vyšší výtěžnosti nutričně hodnotných látek z ovoce a zeleniny. Případná lžička džemu sice přidá jednoduché cukry, ale je to malá oběť v porovnání s příjmem zdravých složek v takové svačince.

  • Umělecká kompozice ovoce a zeleniny

Kreativně naskládejte nakrájené ovoce a zeleninu do různých tvarů, které by dítě mohly zajímat, ať už to bude autíčko, panenka, indián, kočička nebo pirátský meč. Jedinou nevýhodou může být, že dítěti bude líto takové umělecké dílo spořádat.

  • Ovocný punč

Děti se učí nápodobou a nejradši by všechno dělaly jako dospělí. Víte, jak dospělí milují punč na vánočních trzích? Nakrájejte i vy do ovocného čaje drobné ovoce a uvidíte, s jakou vervou bude dítě lovit v hrníčku kousky jablka a pomeranče.

  • Hra na schovávanou

Známá někdy též jako kalíšky, je jednoduchá hra, kdy dítě hledá předmět schovaný pod některým ze tří kalíšků. Když vyhraje, může si svůj úlovek sníst. Vsaďte se, že výhra se nikdy neodmítá!

A ještě jednou zmíníme, že děti se učí nápodobou. Uvidí-li své rodiče často jíst ovoce a zeleninu, s velkou pravděpodobností také ony lépe přivyknou pravidelné konzumaci ovoce a zeleniny.

Máte vlastní tipy, jak naučit děti jíst více ovoce a zeleniny? Podělte se o ně s ostatními maminkami na facebookové stránce Mimi klubu.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek