Kdy je čas na první učení miminka?

Tak je velké, paci paci a berany berany duc. První vědomé učení dítěte je v jeho vývoji velký krok, jak ale správně poznat správný čas k prvnímu nácviku? Více pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Psychická zralost a jak ji odhadnout?

Zhruba kolem 9. měsíce věku obvykle nastává čas, kdy je dítě schopné naučit se reagovat podle naučeného scénáře. To znamená například zvednout ruce, když se maminka zeptá, jak je dítě veliké.

9. měsíc ale není žádné zaklínadlo, některé děti dozrávají mírně dříve, jiné později. A vůbec nic to nevypovídá o jejich budoucím intelektu nebo schopnostech. Podobně jako některé dítě leze či stojí dříve či později, stejně individuální je též termín prvního pochopení učení.

Signály mohou být například první vědomá gesta, typicky například bouchání do stolu. V podstatě jakákoli činnost, kterou dítě koná s vědomím, že se „něco“ stane, například že se ozve rána, když bouchne do stolu. Vy to můžete komentovat „bum bum, bum ta ra ta“ a dítě už na příště ví, co znamená dělat „bum bum“.

Funguje to například i u hraček, které vydávají zvuk. Okamžik, kdy dítě zjistí, jak zvuk hračky spustit, a opakovaně se o to pokouší, je znamením, že má jednak už natrénovanou paměť (ví, kde hračku zmáčknout), jednak s nadšením očekává reakci – líbí se mu, že hračka vydá zvuk.

Tyto signály mohou, ale nemusí být jistou známkou toho, že nastal správný čas na učení. Nejlépe to poznáte prvními pokusy o učení. Předem si sami se sebou srovnejte, že je to hra, nikoli závod, a pokud dítě nebude reagovat, zkrátka ještě týden, dva či měsíc počkejte.

Jak má probíhat první učení?

Nejprve správně odhadněte vhodné podmínky. Dítě má plné bříško, je odpočaté, zdravé a nic ho netrápí. Zkuste jej posadit naproti sobě a věnujte prvnímu nácviku nanejvýše 10 minut. Vaše dítě je ještě opravdu malinké a neudrží pozornost, ani to po něm nechtějte.

Nejdříve dítěti ukažte paci paci (případně „jak jsi velké“,„moty moty kšá“ nebo „berany berany duc“) sami na sobě a zřetelně se doprovázejte mluveným slovem. Objevil se dítěti úsměv na tváři? Máte z půlky vyhráno!

Posléze zkuste dítěti vést ruce a opět doprovoďte činnost verbálně.

Po několika pokusech můžete dítě vyzvat, aby předvedlo „jak se dělá paci paci“.

Jak doopravdy probíhá první učení

Nepočítejte s tím, že po prvním učení si dítě činnost osvojí. Nejspíš na vás ještě tak týden bude koukat nechápavě, netečně a nanejvýš se bude rozpačitě usmívat.

Nevzdávejte to, nepropadejte panice. To je normální. Pro dítě je to zcela nová zkušenost, nikdy se po něm nic nechtělo, nejspíš ještě plně nechápe, co má dělat.

Postupným opakováním by mělo projevit touhu samo to zkusit také. Samozřejmě paci paci se v počátcích vůbec nebude podobat tleskání, pro dítě je obrovská věc jenom rozevřít ruku tak, aby byla dlaň s prsty v rovině. Ale vy oceňte snahu, jakkoli připomíná spíš zběsilé odhánění hmyzu nebo intenzivní snahu píchnout se do oka.

Další činnosti jako „jak je veliké“ nebo „berany berany duc“ přidávejte postupně, klidně až po měsíci. Nepleťte dítěti hlavu vícerou učební látkou najednou. Navíc je velká pravděpodobnost, že jakmile se dítě jednu dovednost naučí, bude ji neustále předvádět, vám, babičkám, návštěvám, zkrátka bude toho všude plno. Tak nechte dítě, ať si poprvé užije pocit zaslouženého obdivu a ať se svou novou dovedností oslňuje každého, kdo se jen dá.

Na další učení je čas, s každým dalším měsícem věku dítěte můžete přidávat dvojnásobek učební látky. Ať už je to vyslovování „máma“, „táta“, případně „bú“ na otázku, jak dělá kravička. Ale to už se ocitáme v období kolem 1 roku věku dítěte.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek