Poslední 4 týdny těhotenství

Máte před sebou poslední měsíc těhotenství? Co vás ještě čeká v systému zdravotní péče? Informace pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Co se děje „uvnitř“?

V posledních 4 týdnech těhotenství je již vaše miminko v podstatě připraveno na příchod na svět. Všechny orgány má vyvinuté, ačkoliv ještě nejsou plně vyzrálé. Ostatně, řada z nich se bude dále vyvíjet ještě dlouhé týdny a měsíce po narození.

Krevní oběh miminka je stabilní, relativně připravený je i imunitní systém. Plíce sice ještě dozrávají, ale s velkou pravděpodobností už by dítě dokázalo dýchat samo. Postupně mizí ochlupení, které chránilo pokožku dítěte v děloze a každým dnem se zdokonaluje také nervový systém. Avšak i ten je však již potenciálně připraven na život mimo maminčino bříško.

Měsíc do porodu je tak především období, kdy miminko nabírá na váze, obaluje se podkožním tukem, aby mělo zásoby na dobu po porodu, a roste.

Je nutná lékařská péče?

V posledním měsíci před porodem, kdy už je dítě relativně připraveno na život mimo dělohu, se přesto sleduje celá řada procesů.

Sleduje se jednak stav miminka, zejména jeho srdeční ozvy a děložní činnost, jednak maminky. V posledních týdnech před porodem se může například ještě mírně zhoršit anémie matky (chudokrevnost) nebo se zhoršují otoky, což může být velmi důležitý ukazatel možné preeklampsie, velmi nebezpečného stavu, který zpravidla vyžaduje okamžitý porod.

Většinou je tak v posledním měsíci nejdůležitější pravidelná lékařská kontrola. U běžně probíhajícího těhotenství budete poslední měsíc docházet ke svému ošetřujícímu gynekologovi každý týden.

Co se bude dít?

1. Monitor děložní činnosti a srdečních ozev dítěte

U vašeho ošetřujícího gynekologa, případně přímo v porodnici (záleží na vybavení ordinace vašeho gynekologa), budete každý týden zhruba 30 minut ležet na lůžku a pomocí speciálního měřicího přístroje se budou zaznamenávat srdeční ozvy dítěte a děložní činnost.V případě i sebemenšího podezření na nestandardní výsledky váš gynekolog zahájí další vyšetření, abyste z ordinace vždy odcházela s jistotou, že se vašemu miminku daří dobře a vše probíhá tak, jak má.

2. Sledování otoků a váhových přírůstků matky

Vážení těhotné ženy není psychická forma mučení, která vám pokaždé připomene, kolik kilogramů budete muset po porodu zase shodit. Váhové přírůstky někdy totiž ukazují na nebezpečné zavodnění organismu, které může signalizovat blížící se preeklampsii. Na otoky a jejich průběh se vás také při každé návštěvě budou důkladně vyptávat zdravotní sestra i lékař.

3. Měření tlaku 

Rovněž vysoký tlak může znamenat preeklampsii, proto je pravidelné sledování tlaku důležité. Pokud máte přirozeně vyšší krevní tlak, klidně si můžete tlakoměr zakoupit domů a pravidelně svůj krevní tlak sledovat. Někdy vám to rovněž může doporučit lékař.

4. Sledování velikosti dítěte

Zobrazovací metody (ultrazvuk) jsou v dnešní době natolik vyspělé, že umí zhruba s odchylkou 500 gramů určit velikost dítěte. Pokud by se opakovaně ukázalo, že dítě má nadměrnou velikost, může posléze lékař doporučit například porod sekcí neboli císařským řezem. Ultrazvuk vám však nejspíš váš ošetřující gynekolog nebude provádět při každé návštěvě, případně záleží na domluvě.


Pro vás má poslední měsíc do porodu být především odpočinkový. Relaxujte, spěte, choďte na procházky v mírném tempu a neplánujte si žádné fyzicky náročné aktivity.

Přejeme vám pevné zdraví, pevné nervy a psychickou pohodu.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek