Vyrazte s dětmi na masopust!

Rej masek v kulisách končící zimy, všudypřítomné koblížky a vybírání drobných do chrastících pokladniček, to je pro děti obrovská podívaná a velký zážitek. Kam na takový masopust vyrazit?

Co přesně je masopust?

Masopustní tradice vychází z křesťanských svátků. 40 dní před Velikonocemi totiž právě masopustem začíná (jak název napovídá) půst. Maso – půst = masopust.

V postní době by se křesťané měli zdržet všech radovánek a hodů. V této době by tedy neměly probíhat plesy, taneční zábavy a spolu s tím by měla být omezena spotřeba masa a masných výrobků, alkoholu a lahůdek obecně.

V dnešní době je půst spíše výjimkou, ačkoliv 40 dní lehčího jídelníčku jistě prospěje leckomu.

Masopust je tak poslední bujarou oslavou před postním obdobím. Vystrojí se maškarní průvod, který prochází vesnicí či městem, zpravidla se také vybírají drobné na dobročinné účely. Večer se ve vesnicích pořádají takzvané masopustní merendy neboli taneční zábavy. O masopustní merendě je například zvykem tančit skupinový tanec „Červený šáteček“, kdy se tanečníkům rozdají červená plátýnka a při písni „Červený šátečku kolem se toč“ rozprostírají muži své červené šátky před ženami, se kterými chtějí tančit. V některých koutech se také pohřbívá basa (myšleno hudební nástroj – kontrabas) a další podobné tradiční zvyky, které se mohou v jednotlivých regionech lišit. Na masopustní merendu ale děti nepůjdou, tak o tom zase jindy.

Kam na masopust?

Pokud bydlíte na vesnici, nejspíš u vás masopust už probíhá, případně jej najdete v některé se sousedních vesnic. V poslední době ovšem masopusty začínají pořádat i velká města, včetně Prahy. Tam sice masopustní průvod nechodí s muzikou od domu k domu, ale projde kupříkladu centrem města.

Vyhledejte si na webu nebo facebooku akce konané ve vašem okolí a vyrazte se s dětmi podívat na maškary. Záleží na tradici, ale pro jistotu dětem rozdejte dostatek drobných peněz, aby mohly maškarám něco věnovat do kasiček.

K tomu reji samozřejmě patří koblížky, hlavní masopustní pokrm. Koblížky z těsta můžete válet spolu s dětmi, naopak při smažení v hrnci plném vařícího oleje raději nechte děti stranou. Naštěstí koblihy koupíte v každém pekařství, takže pokud se na smažení koblížků necítíte, nezůstanete ochuzeni.

I v případě, že děti samy v průvodu nepůjdou, klidně je vybavte maskou, jen vždy dbejte na teplé oblečení pod maskou. Přece jen, letos vychází masopust na začátek března, žádné velké teplo tedy nebude.

Máte-li příbuzné nebo kamarády na vesnici, určitě dejte přednost vesnickým masopustním průvodům. Atmosféra na nich je neopakovatelná a na rozdíl od města opravdu osobní. Raději se však k průvodu přidejte hned v úvodu, na venkovských masopustech chodí maškary od domu k domu a často ke koblížku dostanou také skleničku něčeho ostřejšího, tak ať vaše děti v závěru průvodu nemusí pozorovat potácející se maškary.

Přejeme vám, ať se podaří zažít hezkou českou masopustní tradici i vám a vašim dětem.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek