Více ekologie v přebalování

Při pohledu na hromady použitých plenek přemýšlíte o ekologičtějším způsobu přebalování, ale do látkových plen se vám nechce? Je tu možnost! Více pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Co je špatného na klasických plenkách?

Klasické jednorázové plenky jsou vyrobené z několika druhů materiálů, mezi nimi jsou i různé druhy plastu. A pravda je, že miminko za svůj život spotřebuje opravdu obrovské množství plenek.

Jistou alternativou jsou látkové pleny, které se ale musí prát, a zůstává otázkou, zda spotřebovaná elektrická energie, voda a použitý prací prostředek skutečně škodí životnímu prostředí méně než prokleté plasty. Názory se různí, ale látkové pleny jsou nejspíš ekologicky šetrnější.

Nechcete-li se vzdát pohodlí jednorázových plen, můžete používat pleny ekologické.

Čím jsou ekologické pleny ekologičtější?

Je to vcelku prosté. Ekologické pleny jsou vyrobeny z materiálů, které se rychleji rozkládají. To znamená, že se až ze 100 % (procentuální míra biologické odbouratelnosti se může u jednotlivých výrobců ekologických plen lišit) v přírodě rozloží.

Některé pleny se dokonce dají kompostovat, ačkoliv doba zrání kompostu se tím prodlouží až o 10 a více let.

Tyto pleny bývají vyrobeny z celulózy, mají zhruba stejné vlastnosti jako konvenční pleny a sestávají ze stejných komponentů. Pohodlně je zapnete, jak jste zvyklí, a mají i vnitřní nohavičky, které brání protečení pleny.

Nemají – pochopitelně – žádnou fólii, která plně zamezí protečení. V praxi však dítě v plenkách nikdy nezůstane tak dlouho, aby k prosáknutí skrz plenu došlo. Větší prodyšnost naopak pomáhá v prevenci opruzenin.

Cena ekologických plen

Dnes je srovnatelná s cenou konvenčních plen, ale bohužel zatím nejsou masově distribuovány a může se stát, že je seženete pouze v některých obchodech. Například Globus prodává ekologické pleny značky Naty. Díky členství v Mimi klubu (lze jej aktivovat na kartě Globus Bonus zadáním křestního jména a data narození dítěte, pokud je dítě mladší 3 let.) je můžete sehnat ve slevách, které Mimi klub svým členům pravidelně poskytuje.

Vlhčené ubrousky také?

Ano, vlhčené ubrousky představují v poslední době velké téma. Materiál, z něhož se vyrábějí, totiž není ve vodě rozpustný. Vlhčené ubrousky a vlhčený toaletní papír se tak stávají problémem při čištění vody v čističkách odpadních vod.

Vlhčené ubrousky dnes již existují ve variantě, která je šetrnější k přírodě a liší se právě v použitém materiálu. Velkým trendem jsou ubrousky, které obsahují pouze vodu a ovocné koncentráty. Díky tomu citlivou dětskou pokožku méně dráždí a vykazují lepší snášenlivost například u dětí s atopickým ekzémem.

Děkujeme, že myslíte na životní prostředí a uvažujete o svém vlastním přístupu k ochraně přírody.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek