Doplňte v zimě vitaminy

Těhotenství je pro organismus ženy velmi náročné období, vývoj a růst miminka vyžaduje spoustu živin. Nezanedbávejte doplňování vitaminů nejen kvůli miminku, ale ani kvůli sobě.

Je vážně nutné vitaminy a minerální látky doplňovat?

S výjimkou kyseliny listové (vitamin B9), které je zejména v prvním trimestru zapotřebí až dvojnásobek a jež by vždy měla být pro jistotu doplňována výživovým doplňkem, v zásadě žádné další vitaminy nepotřebujete. Ovšem pouze za splnění dvou podmínek.

1. Dostatek vitaminů a minerálních látek ze stravy

Všechny důležité živiny pro miminko i pro vás se dají (nejlépe!) doplnit z pestré a kvalitní stravy. Váš jídelníček v těhotenství by měl obsahovat:

  • Kvalitní bílkoviny (2–3 porce denně) – všechny druhy masa, vejce, luštěniny
  • Ovoce a zeleninu (1–2 porce denně) – v syrovém stavu i tepelně upravené
  • Mléčné výrobky (nejméně 1 porce denně) – mléko, jogurty, zakysané mléčné výrobky
  • Vlákninu (4–6 porcí denně) – celozrnné pečivo, ovoce, zelenina
  • Tuky (nejméně 1 porce denně) – olej, máslo, sádlo, nejlépe však tuky obsažené v kvalitním mase místo ztuženého rostlinného tuku v cukrovinkách

Konzumace kvalitního masa může pro veganky a vegetariánky představovat problém. V takové situaci je ideální promluvit si s ošetřujícím gynekologem a společně najít adekvátní řešení, ať už formou úpravy jídelníčku, nebo případného doplnění železa potravinovým doplňkem. Železo bývá často zapotřebí dodávat i ženám, které maso jedí. V těhotenství totiž občas dochází k chudokrevnosti, neboli anémii, a lékař v takovém stavu doporučuje železo užívat.

2. Dostatek slunečních paprsků

Ze slunečních paprsků získává tělo vitamin D. Ovšem v zimě, kdy slunných dní není nazbyt a kvůli počasí navíc nelze trávit celý den venku, můžete po konzultaci s ošetřujícím gynekologem rovněž užívat výživové doplňky s obsahem vitaminu D.

A co další vitaminy?
S doplňováním vitaminů prostřednictvím výživových doplňků během těhotenství je to poměrně komplikované. Některé z nich totiž tělo vyloučí, pokud jich má nadbytek, ale nadbytek jiných tělo samo vyloučit nedokáže, a tak mohou v organismus těhotné ženy napáchat více škody než užitku.

Pokud jste zvyklá užívat nějaký komplexní multivitaminový přípravek, je dost dobře možné, že obsahy jednotlivých vitaminů se budou pohybovat nad doporučenou denní dávkou pro těhotné ženy. V takovým případech může být skutečně rizikové potravinové doplňky dále užívat, ačkoliv mimo těhotenství vašemu tělu prospívají.

Vždy pouze těhotenské vitaminy

Pokud si nejste jistá dostatečnou pestrostí skladby svého jídelníčku, potýkáte se s nachlazením nebo jiným lehkým onemocněním a chcete podpořit svou imunitu, pak vždy volte vitaminy (či multivitaminy a výživové doplňky), které jsou přímo určeny těhotným ženám. Na trhu jich najdete opravdu velké množství. Navíc je jejich složení obohaceno například o mastné kyseliny a další prospěšné látky.

Velké děti po vitaminech?

Efekt užívání těhotenských multivitaminových doplňků je relativní. Ano, skutečně pomohou tělu doplňovat živiny, díky kterým může dítě lépe prospívat. Ale nemají tak zázračnou moc, že by dokázaly zvýšit např. porodní hmotnost dítěte o kilogram.

Pravda je zhruba taková, že užívání multivitaminů může zvýšit porodní váhu miminka o řádově stovky gramů. Kdybyste měla bez doplňků stravy mít tříkilové miminko, pak výživové doplňky rozhodně nezařídí, že se vám po vitaminech narodí čtyřkilový obřík. Vitamíny zkrátka automaticky nezajistí navýšení porodní hmotnosti, vždy záleží na tolika různých faktorech, že užívání vitamínů je opravdu pouze jeden dílek složité skládačky.

Nejlépe uděláte, když se o užívání multivitaminových (a multiminerálních) potravinových doplňků poradíte se svým ošetřujícím gynekologem, který dobře zná vaši anamnézu i aktuální zdravotní stav.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek