Vyvezte miminko na saních

Vyrážíte na hory a rádi byste si užili nějaké zimní radovánky i s dítětem, které ještě neumí chodit? Zkuste vyjížďku na saních! Jak na to, zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Je to bezpečné?

S miminkem na saních jde vždy o trochu riskantní podnik. Saně zdaleka nejsou tak stabilní jako kočárek a po najetí na hrbol se mohou vysypat. Zkrátka, je to zimní zážitek z ranku „stát se může cokoli“.

Pokuste se proto vždy dodržet alespoň následující podmínky:

  • Zůstávejte v blízkosti chaty
    Kdyby se cokoliv stalo, miminko by spadlo do sněhu nebo by se rychle zhoršily povětrnostní podmínky, ať se můžete rychle zase schovat do tepla chaty, kde máte všechny potřebné věci.
  • Vždy s sebou mějte mobilní telefon
    Ostatně, tohle platí za všech okolností, na všech místech a v jakoukoliv roční dobu. Vždy u sebe noste nabitý mobilní telefon, protože s dětmi člověk nikdy neví, co se přihodí a kdy bude nutné zavolat pomoc.
  • Nechoďte ven při špatné viditelnosti
    To znamená nechodit na procházky za tmy, kdy hůře vidíte různé výmoly a sněhové hroudy, o které mohou vaše saně s dítětem havarovat, ale také to znamená zrušit plánovanou vycházku, pokud je hustá mlha.
  • Pokud mrzne, nezůstávejte venku dlouho
    Samozřejmostí je dostatečně teplé oblečení, ale zejména u dětí mladších 6 měsíců nezůstávejte v mrazivém počasí déle než půl hodiny. Pokožka malých dětí ještě není plně dovyvinutá, zejména její přirozený ochranný film ještě není dostatečně silný, aby dokázal pleť dítěte dlouhodobě a dostatečně ochránit před působením mrazu.

Jak dítě udržet na saních?

Dostáváme se na nejistou půdu domácího kutilství, pokud tedy nechcete investovat do speciálních saní pro miminka, jejichž pořizovací cena začíná na dvou tisících korun. Na druhou stranu, pokud máte možnost si takové saně zapůjčit nebo koupit z druhé ruky za příznivější cenu, pak neváhejte, je to pro vašeho potomka zdaleka ta nejbezpečnější volba.

Obvykle si rodiče pomohou připevněním dětské korbičky z kočárku do klasických saní. V korbičce kočárku (máte odzkoušené) budete mít jistotu, že vaše dítě je dostatečně zabalené a v teple. Samotnou korbičku potom můžete na saně připevnit pomocí tzv. gumicuků, pružných gumových lanek s háčky na obou koncích. Dejte pozor, ať dítě v kočárku lanky příliš nestáhnete.

Rovněž je dobré s sebou vždy mít igelitový obal určený pro váš typ kočárku, který má dostatečný průduch na přísun čerstvého vzduchu, ale chrání celou korbičku před deštěm či sněhem. V případě náhlé změny počasí, která je na horách tak typická, vám pomůže dostat vaše miminko v suchu do tepla horské chaty.

Pro větší děti, které už sedí, můžete místo korbičky připevnit sedací díl kočárku, který navíc zpravidla disponuje i systémem bezpečnostních pásů, takže je pro vaše dítě bezpečnější. Pozor ale, takto připevněný sedací díl může změnit těžiště saní a je zapotřebí s nimi zacházet opatrněji na nezpevněných cestách, kde je více výmolů a sněhových hrudek.

Jak se pohybovat v zimní přírodě s malým dítětem?

Moc se vám domácí úprava saní pro miminko nezamlouvá? Můžete na předem prověřené trasy vyrazit i s kočárkem, pokud má všechna 4 kola velká a opatřená pneumatikami, jde tedy o tzv. terénní kočárek.

Co naopak příliš nedoporučujeme, je vyrazit s dítětem v nosítku či v šátku, zejména pokud je náledí. Riziko pádu je příliš velké. Na druhou stranu, pokud se chystáte na trasu, kde je čerstvý sníh, bude nejspíš nosítko jistější volbou než saně.

Malé miminko si krásu zimních hor beztak zatím moc neužije. Vy nevěšte hlavu, až pojedete na hory příští rok, všechno bude jinak a s malým parťákem si užijete daleko víc legrace!



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek