Tipy na indoor aktivity v zimě

Chlad, mráz, sníh a brzká tma. Pro aktivní vyžití s dětmi není zima zrovna příznivým obdobím. V ideálních podmínkách slunečného počasí si můžete vychutnávat zimní radovánky na sněhu, ale co dělat v ostatních dnech? Připravili jsme pro vás pár tipů!

1. Bazén

Děti vodu milují a naštěstí v České republice najdete plavecký bazén pro veřejnost v každém okresním městě. Až na výjimky je v každém z nich i brouzdaliště pro malé děti. Plácání v bazénku se sotva 30 centimetry vody sice není bůhvíjaký sport, ale vodní prostředí je vítaná změna a hry ve vodě dostávají pro děti nový rozměr.

  • Vyhněte se bazénu v případě byť jen drobného nachlazení. 

2. Dětské divadlo

I děti mladší 3 let zvládnou dětské divadélko. Hry jsou přizpůsobeny malým divákům způsobem vyprávění i délkou představení.

V každém, i menším městě najdete dětská představení, určitě je v zimě vyzkoušejte!

  • Hraje-li se divadlo v době, kdy vaše dítě obvykle spí, raději hru vynechte. Nevyspalé a otrávené dítě si divadlo moc neužije. 

3. Lezecká stěna

Zdánlivě je lezecká stěna pro malé děti do 3 let úplný nesmysl, ale není to tak úplně pravda. Lezení je naprosto přirozený pohyb a touha někam se „vyškrábat“ je nám lidem vlastní. I v menších městech najdete malé lezecké stěny, většinou mají i jednoduché pasáže, které zvládne i malé dítě. Děti k ničemu nenuťte, nechte je, ať si stěnu objeví samy.

  • V lezeckých centrech bývá v zimě zpravidla chladněji, raději děti vybavte teplým prádlem. 

4. Tvořivé dílny

Děti do 3 let nejsou zruční umělci, i s nůžkami na papír se teprve seznamují. Ale i tak už dovedou vytvořit úžasná výtvarná díla, až vám ukápne slza dojetí. Tvořivé dílny často organizují dětská centra, rovněž je najdete i v každém menším městě. Ne vždy mají ale dobře zvládnutou propagaci, takže se po nich spíš poptejte mezi známými maminkami nebo v nejbližší školce.

  • Překvapivě dobrou radou je nezůstávat v nich déle, než je nutné. Ať je tvoření bujné, ale krátké. Malé děti se zatím neumí dlouho soustředit, tvoření je začne nudit a příště už nebudou chtít jít. Zejména ze začátku platí u tvořivých dílen zlaté pravidlo, že v nejlepším se má přestat. 

5. Dětské herny

Kavárny s malým dětským koutkem představují příjemný kompromis pro sociální život rodičů a dětí. Ale opravdu
indoor pohybovou aktivitou jsou větší dětské herny a herní domy. Většinou za nimi budete muset jet do většího města, ale zabaví vás i vaše malé dítě do 3 let na dlouhé hodiny. Lanové prolézačky, tunely, skluzavky a bazény s míčky zajistí vašim ratolestem dokonalé vydovádění. Ale počítejte s tím, že s dětmi do 3 let si tam kávu nedáte, vždy je nutný nepřetržitý dozor rodiče. Až u starších dětí je možné je pozorovat na delší vzdálenost.

  • Ve většině velkých dětských heren nedovolují dospělým přezůvky, ani ty očividně domácí. Vy se tak vybavte silnými ponožkami s protiskluzovou úpravou a dětem přibalte bačkůrky. Od země je vždy chladněji, tak ať si kromě zážitků nedovezete i rýmu.

Přejeme vám krásnou zimu, bohatou na krásné zimní dny jako stvořené pro sáňkování, stavění sněhuláků a koulovačky. Pohyb na čerstvém vzduchu je nenahraditelný.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek