TOP 5: Nejnebezpečnější věci v domácnosti pro dítě do 1 roku

Na horkou kávu uprostřed stolu zatím vaše dítě nejspíš nedosáhne, ale i když se opravdu snažíte doma udržet pořádek, může leccos objevit v místech, kam se dostane. Jaké nejnebezpečnější věci může najít? Sestavili jsme pro vás žebříček pěti z nich.

1. Magnety

Proč zrovna magnety? Většinou jsou malé a dítě je bez problémů spolkne. Obrovské riziko pak nastává ve chvíli, kdy jich spolyká více. V trávicím traktu dítěte se totiž mohou spojit magnetickou silou i přes stěny například tenkého střeva a velmi rychle způsobit neprůchodnost střev. Takový stav je po několika hodinách životu nebezpečný, přitom dítě může vykazovat symptomy podobné střevní kolice, a než pojmete podezření na vážnější problém, může být jeho stav již velmi vážný.

2. Baterie

Ačkoliv děti jsou kouzelníci, klasické tužkové baterie se jim zpravidla nepodaří spolknout, při pokusu o pozření je většinou vyzvrací, bohužel však výjimka potvrzuje pravidlo. Většinou ale aspoň máte chvíli na to, všimnout si podezřelé činnosti dítěte. Horší je to s malými „peckovými“ bateriemi, jež často napájí malé hračky. Takové baterie velikosti lentilky dítě spolkne jako nic.

Baterie je v žaludku vystavena působení žaludečních šťáv, které mohou naleptat její vnější obal, čímž mohou z baterie unikat vysoce toxické elektrolyty, iontové sloučeniny v rozpouštědle, které jsou pro lidský organismus životu nebezpečné. Je jen malou útěchou, že v malých „peckových“ bateriích bývá elektrolyt tuhý – i ten naleptají žaludeční šťávy. Při podezření na pozření baterie ihned volejte zdravotnickou záchrannou službu nebo jeďte do nejbližší nemocnice.

3. Jehly, špendlíky, připínáčky

Zde asi není třeba široce rozvádět míru rizika. Ostré hroty mohou propíchnout stěny trávicího traktu a téměř okamžitě spustit životu nebezpečné krvácení. Vždy mějte přehled o umístění takových věcí a nikdy je nenechávejte volně přístupné.

4. Venkovní boty

V každé předsíni stojí několik párů venkovních bot, které zrovna nosíte. Nic mimořádného. Ale na podrážkách bot si domů nosíte zbytky psích výkalů, moči, plivanců a dalšího nebezpečného materiálu. Za každou cenu zabraňte dítěti, aby bralo do ruky venkovní obuv, nedej bože ji olizovalo a strkalo do úst. Když už se dítěti podaří do předsíně proklouznout, hned mu mýdlem omyjte ručičky. Ono se sice říká, že děti si mají vytvářet imunitu, ale podrážky venkovních bot jsou silná káva. V malých bytech, kde není předsíň oddělená dveřmi, si pořiďte skříňový botník a boty do něj důsledně ukládejte.

5. Úklidové prostředky

Většina opravdu nebezpečných úklidových prostředků sice mívá pojistku proti otevření dětmi (kdy se například víčko musí specificky zmáčknout v určitých místech, aby se dalo odšroubovat), ale i některé běžnější domácí čisticí prostředky mohou být po pozření nebezpečné. „Oblíbené“ u dětí jsou například osvěžovače toalet, které mají krásné zářivé barvy a pro děti jsou v dostupné výšce. Raději vždy pokládejte kryt na záchodové prkýnko.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek