Lyžování v těhotenství

Chystáte se na hory, ale váháte, zda si s sebou vůbec brát lyže? A je v těhotenství rozdíl mezi klasickým a sjezdovým lyžováním nebo snowboardem? Více informací pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Je lyžování v těhotenství bezpečné?

Lyžování, zejména sjezdové, s sebou během těhotenství přináší jistá rizika. Ačkoliv si to možná člověk ani neuvědomí, jízda po sjezdovce znamená poměrně velké otřesy, a to i když jedete tzv. na manšestru. I proto profesionální lyžaři mívají potíže s kloubním aparátem, typicky s koleny.

Otřesy, které podstupujete při sjezdu, mohou mít neblahý vliv na těhotenství, zejména v jeho počátku a na konci. Daleko větším rizikem je však případný pád. Karamboly na lyžích nezřídka končí v ordinacích traumatologů, chirurgů nebo ortopedů a jakékoliv zranění během těhotenství je rizikové, případná operace je pak kvůli anestezii (umělému spánku) pro těhotenství velmi nebezpečná.

Z pohledu bezpečnosti je na tom jízda na snowboardu stejně. I na snowboardu je vaše tělo vystaveno otřesům a rovněž pády mohou být nebezpečné.

Klasické lyžování, tedy běžky, proto představují v mnoha ohledech bezpečnější variantu. Otřesy nejsou tak masivní
a rizika pádu jsou menší, byť to neznamená, že nulové. I na běžkách se můžete nepěkně vybourat. Při klasickém lyžování bývá ale většinou vyšší vaše tepová frekvence, tělo zapojuje intenzivněji širší skupiny svalů, lidově řečeno více se nadřete. A právě takový dynamický pohyb je z pohledu bezpečnosti otázkou.

Máte natrénováno?

Jste-li sportovkyně tělem i duší, před těhotenstvím jste měla vynikající fyzickou kondici a vaše tělo je na pohyb zvyklé, pak si můžete krátkou a mírnou trasu na běžkách klidně dopřát. Pohyb na čerstvém vzduchu lze v těhotenství rozhodně doporučit a svým způsobem je klasické lyžování v přírodě při vysoké vrstvě sněhu méně náročné než chůze. Brzděte ale svůj sportovní apetit a opravdu vyrazte v pohodovém tempu.

Jestliže jste ale pouze sváteční sportovkyně, i malá trasa na běžkách pro vás může být pořádná fuška. Při nadměrné fyzické zátěži se váš organismus velmi intenzivně prokrví a může dojít až k překrvení. Přílišné množství krve v těhotenství může mít neblahé následky na růst a vývoj plodu, v krajních případech může mít i fatální následky. Proto vždy zvažujte svou fyzickou kondici a volte pouze nenáročné pohybové aktivity.

A co mráz?

Říká se, že neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení. V dnešní době funkčního prádla a technologicky vyspělých zimních sportovních oděvů je to jistě pravda, myslete ale na to, že oděv by měl odpovídat vašim aktuálním tělesným proporcím a měla byste dostatečně zajistit zateplení všech partií, zejména bříška a klína.

Chcete to risknout?

Stále rozmýšlíte, zda se na lyže vydat? Nebo jste zkrátka milovnice sjezdovek a nechcete jen obcházet spodní stanici lanovky? Nejste v tom sama, celá řada žen lyžuje i v těhotenství, ačkoliv znají možná rizika.

Volte tedy mírné svahy, modré sjezdovky a dělejte dlouhé přestávky. Při výběru sjezdovky se ale raději vyhněte dětským tréninkovým sjezdovkám, ačkoliv jejich parametry plně odpovídají vašim požadavkům. Malé děti se lyžovat teprve učí, dělají spoustu chyb, karambolů a představují tak dost rizikové spolujezdce.

Pro všechny případy si vždy do mobilu uložte telefonní číslo na horskou službu. Kdyby se cokoliv stalo, ať se k vám pomoc dostane co nejdříve. Rovněž nikdy nejezděte sama.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek