Vyrobte si s dětmi krásné vánoční ozdoby

Nepotřebujete ani tavnou pistoli, ani drátky, kleště a další profi dekoratérské potřeby. Stačí vám jen to, co máte doma. Hurá do vánočního tvoření s dětmi!

To nejlepší z ovoce

Sušené pomeranče k Vánocům už tak nějak patří, nejen pro svou krásnou oranžovou barvu, ale i pro tu příjemnou vůni. Nasušte je s dětmi a zakomponujte je jako ozdoby na stromeček nebo třeba na vánoční věnec na dveře či adventní věnec na stůl.

Jak na to: Pečicí papír & topení
Nakrájejte (raději sami) pomeranče na tenké plátky a nechte děti, ať je nakladou na plech vyložený pečicím papírem. Pečicí papír použijte proto, aby se pomeranče nepřichytily k plechu a nepotrhaly se při sundávání. Stejným způsobem můžete nasušit i celá jablka, jejich hvězdička udělá krásný ornament.

Voňavé koření

Skořice a badyán patří k nejvoňavějším a také nejhezčím druhům koření. Sušit je není třeba, prodávají se již v suchém stavu.

Jak na to: Koření & provázek
Jednoduše nechte děti omotat koření tenkým provázkem s krásnou mašličkou. Takhle se koření může zase použít k dekorování dalších předmětů nebo ho lze zavěsit přímo na vánoční stromeček.

Třpytivé šišky

Šišky, stejně jako chvojí, k Vánocům neodmyslitelně patří. Jak je ale nazdobit i s dětmi? Použijte své staré laky na nehty. Vyberte nějaké krásně barevné nebo třpytivé.

Jak na to: Lak na nehty & kelímek od jogurtu
Sami (!) obsah laku na nehty vylijte do nízkého vymytého kelímku od jogurtu a přidejte pár kapek odlakovače na nehty. Lak bude více tekutý. Potom pod dozorem nechte děti, ať šišky nebo rovnou větvičky jehličnanů namáčí do laku. Výsledné barevné šišky a chvojí mohou děti opět opatřit provázkem a použít jako ozdobu na stromeček. Nabarvené chvojky můžete také vystavit samostatně ve váze a ozdobit třeba pomerančem a skořicí.

Papírové girlandy

Zavěšené ozdobné řetězy jsou doménou vánočních dekorací především v anglosaském světě, hezky ale vyzdobí i váš domov. Hodí se nejen na stromeček, ale třeba také na garnýže, zastrčené za horní rohy zrcadel a obrazů nebo je můžete omotat kolem zábradlí.

Jak na to: Ozdobný papír & provázek
Nejdříve si s dětmi nastříhejte dětskými nůžkami proužky ozdobného papíru. Pokud ozdobný papír nemáte, klidně nechte děti, ať pokreslí obyčejný papír. Hotové proužky může spojit lepidlem, sešívačkou (tu používejte raději pouze vy) nebo provázkem. Metod zavěšení je zase několik. Zručnější starší děti mohou papírové kroužky rovnou lepit do sebe, menší děti je mohou prostě navazovat na jeden dlouhý provázek. Nehleďte tolik na dokonalou estetiku, hlavní hodnota takového uměleckého díla tkví především v čase stráveném s malými autory. Případně můžete zase zasáhnout vy se sešívačkou. Místo obyčejného provázku lze také použít ozdobnou stuhu.

Dekorativní dárečky

Malé dárečky na stromečku, na adventním věnci, ale třeba i „jako“ dárky pro hračky. Malé zabalené kostičky a krychličky krásně dotvoří vánoční atmosféru a pro děti není těžké je vyrobit.

Jak na to: Krabička od sirek & papír
Z krabiček od sirek nebo jiných malých hranatých předmětů můžete vyrobit ozdobné dárečky. Ukažte dětem, jak se takové dárečky balí, a mějte raději po ruce lepicí pásku, která případně zafixuje ozdobný obal. Ten můžete buď koupit, nebo jej opět mohou vyrobit děti kreativním pokreslením čistého obyčejného papíru. Na každý dárek také patří ozdobná stuha, pokud ji však nemáte po ruce, stačí i obyčejný provázek. Podle místa určení dekorace pak nechte děti přivázat k dárečku i oko na zavěšení.

U výroby dekorací s dětmi nelpěte na estetice, nehledejte dokonalost. Vyrábění dekorací je především zábavou a kvalitně stráveným časem s dětmi, kdy podporujete jejich těšení se na Vánoce a také je učíte, že si samy mohou ozdobit svůj domov, protože jsou jeho plnohodnotnou součástí. A i když budou dekorace nedokonalé, pro vás budou určitě těmi nejkrásnějšími na světě.

Nakonec co také dělat během všech těch dlouhých zimních večerů.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek