Zima: Nenechte své dítě zpotit

Nadměrné pocení bývá zdánlivě spojováno spíš s letními měsíci, ale nevyhneme se mu ani v zimě. Neadekvátně teplé oblečení může být problémem především při cestování v autě, na nákupech, ale například i při spaní v kočárku.

Pozor na změny teploty

Vybalancovat správnou míru oblečení vzhledem k programu může být nesnadné. Například pokud jsou venku teploty pod nulou a vy s dítětem sedáte do vymrzlého vozu. Dítě samozřejmě nemůžete svléknout hned, ale rozhodně nestačí pouze sundat čepici a rozepnout bundu.

Zejména ve skořepinových dětských autosedačkách velmi rychle dochází k zahřátí a dítě se začne potit. Nejvíce trpí tradičně plenková oblast, zejména pokud je plenka mokrá, a tvoří se opruzeniny. V ohrožení jsou ale i záda a krk, které se rychle zapotí. Když potom dorazíte na místo určení, vyndáte ven do mrazu propocené dítě, které snadno prochladne.

TIP: Nikdy nelitujte času a vždy po pár minutách jízdy zastavte na bezpečném místě, dítě vyndejte ze sedačky, svlečte a zase jej připoutejte. Ušetříte si mnoho pozdějších potíží, ať už se zapářkou, opruzením, nebo nastydnutím.

Pozor na materiály

Některé materiály sají pot lépe než jiné. Zpravidla platí, že například 100% bavlna má nejlepší schopnost sát pot a zároveň pokožku zbytečně nedráždit. Často ale bývají lemy dětských bundiček, kabátků a kombinéz spíše z fleecu a zpocená dětská kůže může být vystavena zbytečnému podráždění.

TIP: Pořiďte dítěti na cestování nákrčník ze 100% bavlny. Zpocení sice nepředejde, ale zmírní jeho následky.

Pozor na atopický ekzém

Samostatnou kapitolou navlečených dětí, které se zpotí během jízdy autem, jsou ty se suchou, až atopickou pokožkou. Ta totiž zpocením trpí dvojnásob!

Suchá, až atopická pokožka je několikanásobně náchylnější k infekci než zdravá kůže. A je to právě kombinace nesavých materiálů a slaného potu, která dokáže intenzivně akcelerovat projevy ekzému. Druhotně navíc většinou dochází ke škrábání a prohlubuje se tak poranění postižených míst.

S následky jedné cesty autem se tak může dítě potýkat i déle než týden, než se pokožka zase zhojí a zklidní.

TIP: U dětí se suchou, až atopickou pokožkou dodržujte při jízdě autem pár jednoduchých pravidel:

  • Před cestou vždy ekzematická místa důkladně promažte krémem určeným pro ošetření suché, až atopické pokožky.
  • Ekzematické oblasti oblékejte tak, aby první vrstva byla ze 100% bavlny.
  • Vždy po začátku cesty dítě svlékněte.
  • Po příjezdu do cíle zkontrolujte míru zapaření ekzematických oblastí a případně je zlehka opláchněte a znovu promažte.

Nákupy, docházka do školky se starším dítětem a další

Není to také zdaleka jen cesta autem, která je potenciálně riziková pro zapocení navzdory zimnímu počasí. Je to i návštěva obchodu nebo třeba docházka do školky se starším dítětem, procházka s kočárkem, případně dítě spící v kočárku, na který zrovna svítí slunce. Existuje zkrátka celá řada situací v běžném životě, kdy se dítě může v zimním oblečení zpotit. Vždy k nim ale přistupujte s vědomím tohoto rizika a snažte se jim předcházet. I když to zrovna nebude pohodlné, vždy se snažte dítě částečně svléknout a pohmatem na krku kontrolujte, zda se už nepotí.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek