Napište dopis Ježíškovi

Jak na to, když děti ještě psát neumí? Kde vzít inspiraci na dárky a jak dětem vysvětlit možné finanční limity? Rádce Mimi klubu přináší stručného průvodce dopisem Ježíškovi.

Inspirace

Inspiračních zdrojů najdete hned několik.

1. Hračky kamarádů, hračky ve školce

Zkrátka hračky, které dítě zná a se kterými si už hrálo. Podle věku dítěte vám dítě buď samo řekne, která hračka se mu líbila, nebo prostě vypozorujete, se kterou se dítě nejvíc zabaví.

2. Televizní reklamy

Ošemetný zdroj. Někdy totiž hračky v reklamách něco „samy“ dělají, co ve skutečnosti neumí. Dítě pak hračku dostane, ale ta se chová jinak než v reklamě. Pokud si dítě takovou hračku vybere, buďte obezřetní a snažte se ji najít v hračkářství a předvést ji dítěti v realitě.

3. Katalogy hračkářských firem

V Globusu každoročně před Vánoci vychází Katalog hraček, podobné katalogy najdete též u velkých hračkářství, jako jsou Sparky´s, Bambule nebo Pompo. Klidně je nechte dítěti prohlédnout, ať si zakroužkuje/ukáže, co by se mu líbilo. Navíc můžete katalog nůžkami zeštíhlit o ty stránky, kde jsou hračky, které jsou buď příliš drahé, nebo ještě nejsou pro dítě kvůli věku vhodné.

4. Vlastní představivost

Paradoxně je tohle největší oříšek. Když si totiž bude dítě přát třeba střílecí helikoptéru nebo svítící kočár pro panenky, může se stát, že takový „zázrak“ neseženete.

Formulace dopisu

U dětí mladších 2 let se ani nesnažte o reálný výtvarný výtvor. Děti v tomto věku ještě nemívají vyspělou kreslicí techniku, a tak můžete jen „obyčejně“ zapsat, co si dítě přeje.

Navíc děti mladší 2 let často ještě nechápou institut přání. Nerozumí, že něco řeknou a on to ten Ježíšek donese. Nechápou příliš ani princip dávání dárků, najednou je tam prostě balíček, který je pro ně a v něm něco je. Co bylo měsíc předtím, si nepamatují.

Vy nebuďte rozladění ani zklamaní, už kolem 3. narozenin si přání a toužení po vysněných dárcích užijete. A co teprve ta radost, když pod stromkem vytoužená hračka opravdu bude.

Přání mladších dětí tedy zapište vy nebo je nechte jenom čmárat na papír a pak kupte, co uznáte za vhodné.

Děti kolem 3. roku věku už mají svá přání a tady to začíná! Psát samozřejmě neumí, ale mohou se pokusit hračky nakreslit. Vy je pak už jen opatříte textem, aby Ježíšek poznal (v praxi spíš: nezapomněl), o jakou hračku se přesně jedná.

Jak funguje pošta do nebe?

Fantazii se meze nekladou, zařiďte doručení Ježíškovi po svém. Děti mohou nechat dopis za oknem, mohou ho strčit pod polštář nebo ho rodiče vyfotí do mobilu a pošlou Ježíškovi e-mailem. Logikou se netrapte!

Jak usměrnit přání?

Někdy je to těžké. Děti si nepamatují zhola nic, ale právě rozhovor o dárcích si budou pamatovat celé týdny. Raději proto nespoléhejte na to, že dítě něco zapomene, a rovnou při psaní dopisu se pokuste nastavit limity. Ať už co do počtu hraček, nebo do jejich hodnoty.

Klidně dětem můžete říct, že Ježíšek to přinese, ale možná to bude pod stromečkem u babiček, protože Ježíšek ví, že tam dítě o Vánocích také bude.

A finance? To je pravý oříšek. Raději než kvůli ceně zavrhujte hračky pro jejich domnělé negativní vlastnosti, třeba: velký domeček pro panenky by se nevešel do pokojíčku nebo tak velké auto by nešlo zaparkovat pod postýlku. Snažte se nacházet relevantní argumenty, pravda (alespoň částečná) vždy funguje nejlépe.

Praktické dárky

Vy nebo příbuzní dětí jim budete chtít věnovat praktické dárky, jako jsou oblečení, povlečení, boty nebo jiné příslušenství. Klidně to zmiňte už při psaní dopisu, že Ježíšek také ví, co dítě potřebuje, aby mu bylo teplo a aby mělo hezké věci. Pomůžete tak zmírnit případné zklamání pod stromečkem z tzv. měkkých dárků. Dítě ví, že Ježíšek myslí na jeho blaho, a proto mu nosí i tyhle méně zajímavé věci.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek