Kdy dítěti poprvé dát kravské mléko?

Dříve se doporučovalo zařadit kravské mléko na jídelníček dítěte až po prvních narozeninách, dnes už je můžete v minimálních dávkách používat daleko dříve. Kdy přesně a proč je to dobré pro zdraví dítěte? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Kdy kravské mléko škodí a kdy pomáhá?

Výživa kravským mlékem od narození může dítě přímo ohrozit na životě. Kravské mléko je přírodou vymyšleno pro narozená telátka, která mají zcela odlišné růstové a vývojové potřeby než lidské mládě. Například kravské mléko obsahuje více bílkovin a dalších látek, které by byly pro děťátko jen těžko stravitelné.

Pokud tedy nemůžete od narození dítěte kojit, rozhodně dítě krmte umělým kojeneckým mlékem.

Přesto se v posledních letech pod vlivem četných lékařských studií prosazuje teorie tzv. imunologického okna. To nastává mezi 16. a 17. týdnem života dítěte a jde o přechodné období, kdy se krátkodobě zvyšuje šance, že organismus přijme bez problému různorodé potraviny, neboť je zároveň ještě plně chráněn mateřským mlékem, případně umělým kojeneckým mlékem.

Studie ukazují, že pokud dítě ochutná typické alergeny během tohoto období, riziko alergické reakce na tyto tradiční alergeny se v budoucnu snižuje. Již v tomto období tak dítěti v minimálním množství můžete podat vejce, maso, mléko, ale třeba také ryby nebo různé druhy ovoce a zeleniny.

Dávky takových potravin by skutečně měly být minimální, v objemu několika dětských lžiček. Odpovídající věku by měla být také vodnatá konzistence, vysoká kvalita potraviny a nulový obsah přidaných solí a cukrů.

Jak dítěti kravské mléko podávat?

V období imunologického okna je přijatelné pouze přimíchat několik lžiček mléka do kaší a příkrmů. Vždy volte mléko plnotučné a čerstvé. Vyvarujte se mlék trvanlivých, ale i těch čerstvých z tzv. mléčných automatů. Tahle mléka obvykle neprocházejí žádnou formou tepelné úpravy (pasterizace) a mohou být potenciálním zdrojem nákazy bakterií listérie.

Později, po prvních narozeninách dítěte, můžete příležitostně zařazovat kravské mléko (opět čerstvé plnotučné) na jídelníček v objemu kolem 2 decilitrů. Větší objemy kravského mléka raději nechte až po druhých narozeninách juniora. Do té doby by dítě mělo dostávat ještě pokračovací umělé kojenecké mléko (pokud už není kojeno) v alespoň jedné denní dávce.

Kdy kravské mléko nedávat?

V případě, že dítě trpí nějakou formou alergie anebo se u něj projevují příznaky alergie, jako jsou atopický ekzém, respirační potíže nebo plíživý kašel. V takovém případě je vhodné se o zařazení kravského mléka na jídelníček dítěte poradit s jeho ošetřujícím pediatrem. Ten dítě i jeho anamnézu zná a dokáže kvalifikovaně posoudit, zda např. zařazení „ochutnávky“ kravského mléka v imunologickém okně není kontraindikováno právě podezřením na již přítomnou alergii či jinými faktory.

Rovněž pokud se ve vaší rodině vyskytuje alergie na mléko, vždy raději konzultujte nasazení kravského mléka s ošetřujícím lékařem dítěte.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek