Podzimní těhotenský outfit

Oblékat bříško není snadné, pokud nechcete za těhotenskou garderobu utratit celou mateřskou. Na čem ušetřit (a jak) a na čem naopak nešetřit? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Nešetřete na kalhotách, botách a podprsence

Vaše míra v pase se během těhotenství změní zcela zásadně, naprosto není možné, abyste nosila stejné kalhoty celé těhotenství, možná s výjimkou super nízkých bokovek. Ty ovšem odhalí vaše ledviny a prochlazení v těhotenství raději neriskujte.

Takže kalhoty s elastickým pasem pro těhotné? Ty si kupte.

Stačí vám jedny na celé těhotenství, pokud to váš rozpočet dovolí, pořiďte si alespoň troje.

Džíny, černé kalhoty a tepláky. Unosíte všechny tři.

Navíc pokud se vám nechce utrácet za módu, kterou za půl roku odložíte (možná navždy), poohlédněte se po těhotenských kalhotách v internetových bazarech nebo second handech. Objevíte krásné kousky ve skvělém stavu za pár kaček.

Dbejte na to, aby návlek na bříško byl dostatečně velký (vysoký), jen tak jej lze nosit až do konce těhotenství. Měl by mít jemnou gumu na horním lemu, aby vám z bříška nesklouzával. Také při výběru zohledněte svůj dosavadní váhový přírůstek a promyslete, zda nevzít ještě o číslo větší velikost.

Alternativy

  • Bez kalhot – ať už vaše těhotenství vrcholí v létě, či v zimě, je možné kalhoty vlastně zcela vynechat. Budete (v zimě) potřebovat jen větší číslo punčoch.
  • Našívací vsadka – pro zručné švadlenky může být variantou výroba speciální těhotenské vsadky na míru. Má tvar trojúhelníku postaveného na špici se základnou nahoře. Jak to funguje? Vsadka se všije po levé straně (při čelním pohledu) do poklopce, druhá se opatří háčky a na pravou stranu poklopce přišijete druhou část háčků. Vsadku volte především v zimních měsících z několika vrstev dostatečně teplého materiálu, abyste předešli zbytečnému nachlazení močového měchýře.
  • Přišitý bederní pás k supernízkým bokovým kalhotám – zručné švadlenky si mohou těhotenský návlek přišít k supernízkým bokovkám, ale raději počítejte s variantou kombinovanou s vsadkou, aby vaše bříško skutečně mělo pohodlí i vsedě.

Proč byste neměla šetřit na botách? Během těhotenství se totiž každodenní práce vašich chodidel změní a bude na ně kladen nápor prudce rostoucích kilogramů. I změna o pouhých 5 kilogramů představuje pro nožní klenbu obrovskou změnu, a co teprve když za půl roku přiberete 15 kilogramů.

Co přesně se s nohou stane? Nožní klenba mírně povolí. Kromě mechanického tlaku váhy těla je to způsobeno i cíleným rozvolňováním vazivových tkání v těle, které zařizují hormony. Díky tomuto rozvolnění se totiž při porodu dokáže lidské tělo přizpůsobit průchodu dítěte porodními cestami.

Navíc se mění těžiště těla a tlak, který se rozprostírá do chodidel, se rovněž mění.

Noha se tak může prodloužit až o číslo a půl, běžně zhruba o půl číslo až číslo. Navíc kvůli častým otokům ve večerních hodinách se mohou chodidla zvětšovat i do šířky a výšky.

A teď si představte, že svoje „nové“ nohy budete půl roku cpát do původních bot. Dopadne to tak, že vás budou chodidla zbytečně bolet, od nich i záda, bedra a krční páteř, což může vyústit až v nepříjemné bolesti hlavy. A původní boty si jen vytaháte, protože pár týdnů po porodu se vaše nohy začnou vracet do původního tvaru a velikosti.

A nakonec podprsenka, protože vaše ňadra se zvětší. Pořiďte si novou podprsenku již během těhotenství a vezměte ještě o půl čísla větší, než jaká bude vaše velikost během těhotenství. Kupte si rovnou i kojicí podprsenku, užijete ji několik dalších měsíců po porodu, takže investice se vrátí v dennodenním používání.

Co kupovat nemusíte? (Téměř) všechno ostatní

Trička a svetry si můžete půjčit od silnějších kamarádek nebo si ve slevě pořídíte nějaké basic kousky ve větší velikosti. Totéž platí o ostatních svršcích. Spoustu svých původních svršků díky elasticitě naštěstí „natáhnete“ i během těhotenství.

Možná komplikace může nastat, pokud jste těhotná v posledním trimestru v zimních měsících, ale kupovat si těhotenský kabát na tři měsíce, to je skoro rozmařilost. Buď si pořiďte nějaký z druhé ruky, nebo si od silnějších kamarádek půjčte na jednu zimu bundu.

Pokud je vám šití vlastní, můžete si opět ušít vsadku do zimního kabátu, někdy se dají podobné vsadky najít i u bund přímo od výrobce. Podívejte se, zda zrovna váš výrobce nenabízí tuto službu. Nakonec, vsadka by se vám mohla hodit ještě příští rok, pokud budete nosit dítě v nosítku.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek