Kaštany, listy a ořechy: tradiční podzimní tvoření s dětmi

Zvířátka z podzimních plodů jste vyráběli vy sami a možná také vaši rodiče a prarodiče. I pro vás to tak bude nostalgická vzpomínka na časy dávno minulé.

Pro vaše děti tvoření naopak bude žhavou novinkou a skvělou příležitostí udělat podzimní výtvarnou výstavu, která vám bude dekorovat byt až do příchodu vánoční atmosféry. 

Kaštany a párátka

Zvířátka z kaštanů jsou nesmrtelná. Tedy, většinou se nedožijí Vánoc, ale jejich výroba má staletou tradici. Saténově hebký hnědý povrch kaštánků krásně imituje srst koníků, kraviček, ale klidně i exotičtějších zvířátek. Párátka nebo nalámané špejle zase zařídí končetiny, krk nebo ocásky. U důmyslnějších modelů klidně i uši nebo ploutve.

TIP: Z kaštanů tvořte, když jsou čerstvé, sotva vyloupnuté z pichlavé slupky. Tehdy jsou totiž dostatečně měkké, aby je špejle či párátko bez potíží propíchly. U starších kaštanů si vezměte na pomoc manikúrní nůžky nebo malý ruční vrták.

Párátka mohou být pro své špičaté konce zdánlivě nebezpečnější než nalámané špejle, ale zase se hezky zapíchnou a dítě nemusí operovat s malými nůžkami. Více zranění a škrábanců se spíše urodí, když dítě neúspěšně tlačí tupou špejli na kluzký kaštánek.

Ořechy & žaludy

Snad v každé druhé zahradě nebo parku najdete lísky nebo ořešáky. Jejich plody na podzim padají a děti si mohou samy najít vhodný výtvarný materiál pod stromy.

Podaří-li se vám vyloupnout oříšky rovnou ze slupky, budou dostatečně měkké, abyste s nimi mohli tvořit podobně jako s kaštany. Například žaludy jsou neocenitelné jako hlavy zvířátek, díky svému protáhlému tvaru a dokonale přírodní čepičce.

Listy

Podzimní barevné listí, to je synonymum výtvarné výchovy, jak si ji vy sami pamatuje ze základní školy. Při sběru listí se ale nespoléhejte na děti a vyberte čisté a hezké listy sami. Děti nepoznají napůl shnilý či plesnivý lupen, nechte je, ať si sbírají, co chtějí, a doma vyndejte své nasbírané listy.

Lupínkové kytice

Srolujte papír do úzké trubičky a volně kolem něj obtáčejte listy. Výslednou kytici zavažte ozdobnou stuhou a umístěte do krásné vázy. Pár dní může klidně zdobit váš jídelní stůl.

Lupínková koláž

Na velkou čtvrtku postupně nalepujte a vrstvěte pestře barevné listí. Výslednou koláž seřízněte a vystavte do rámu s paspartou neboli bílým papírovým okrajem o šířce zhruba čtvrtiny šířky obrazu.

Lupínková tiskátka

I takhle výtvarná praktika vám bude povědomá. Hezky tvarované listy z jedné strany natřete barvou a následně je opatrně obtiskněte na bílou čtvrtku. Při správném zvládnutí techniky se na papír krásně přenese i jemné žilkování listí a prokreslení struktury. Navíc krásně potrénujete trpělivost a jemnou motoriku.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek