Jak se změní rodičovský příspěvek od roku 2020?

V médiích se dočtete, že vláda schválila navýšení rodičovského příspěvku na celkem 300 000 Kč počínaje rokem 2020. Dosáhne na celou navýšenou částku každá rodina, která bude mít v lednu 2020 dítě mladší 3 let?

Vyšší navýšení mají rodiny s vyššími příjmy

Na určitý podíl z navýšení (o 80 000 Kč k celkové výši rodičovského příspěvku) dosáhnou rodiny, kde rodič pobírá na jedno dítě mladší 3 let rodičovský příspěvek.

Navýšené peníze je však nutné vybrat a zároveň se omezuje výše měsíční výplaty rodičovského příspěvku. Co je klíčem k tomu omezení? Předchozí příjem!

Pokud tedy (nejčastěji maminka) vydělávala před nástupem na MD více peněz, vypočítá se jí vyšší měsíční strop výše rodičovského příspěvku a stihne tak vybrat více peněz z navýšené částky.

Pokud maminka měla nižší příjem, maximální měsíční výše rodičovského příspěvku bude nižší a maminka stihne vybrat menší část z oněch 80 000 Kč.

Počty & propočty

Jak se nový rodičovský příspěvek bude počítat?

Výpočet vychází z denního vyměřovacího základu (DVZ). Denní vyměřovací základ se počítá tak, že se hrubý příjem jednoho z rodičů za posledních 12 měsíců vydělí počtem dní v roce. Výsledná částka se sníží redukčními hranicemi (do částky 1 090 se započítá 100 %, ze zbylé částky se započte pouze 60 % a redukovaný DVZ se nakonec vynásobí 30 a odečte se 30 %). Takto se vypočítá nejvyšší možná výše měsíční výplaty rodičovského příspěvku.

Rodiče, kteří tak mají nejstarší děti blížící se třetímu roku věku, tak nestihnou vybrat celých 80 000 korun. Naopak rodiče, kteří narození potomka očekávají až na rok 2020, již budou nastavovat svůj rodičovský příspěvek z plné výše 300 000 Kč.

Nejvíce tak na zvýšení rodičovského příspěvku vydělají rodiče malých dětí a/nebo rodiče, kteří mají vyšší příjmy.

A co mimořádné případy?

V tomto článku uvádíme pouze tento základní výpočet ve zjednodušené formě. Slouží ilustrativně, pouze pro vaši představu, jakým způsobem se bude dopočítávat navýšení vašeho rodičovského příspěvku.

Legislativa ale pamatuje i na výpočet pro matky, které měly dvojčata a vícerčata, dále například nepracovaly před nástupem na MD, mají změněnou pracovní schopnost, jsou studentkami, jsou OSVČ nebo mají jakákoli jiná specifika.

Měnit výši rodičovského příspěvku může pouze rodič, který pobírá rodičovský příspěvek, a to jenom jednou za 3 měsíce. Provést to lze osobně na místním Úřadě práce nebo prostřednictvím formuláře Ministerstva práce a sociálních věcí, který si stáhnete na webových stránkách ministerstva a zašlete jej na příslušný Úřad práce poštou nebo e-mailem.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek