Nebojte se dětských kaváren

Káva vypitá v klidu a „pokec“ s kamarádkou, nebo semeniště bakterií a dětských nemocí? Jak se rozhodnout ohledně návštěv dětských kaváren nebo dětských heren? Rádce Mimi klubu přináší pro a proti.

Co s dětmi v zimě

Chladné počasí brzy znemožní dlouhé pobyty na dětském hřišti, navíc odpolední program komplikuje brzké stmívání. K tomu vy, ale zejména vaše děti, potřebujete změnu prostředí a širší sociální kontakty. Zařídí vhodný program kavárna s dětským koutkem?

Bakterie a viry jsou všude

Dětské herny, kavárny a dětské koutky jsou plné bacilů. I když se personál kavárny může opravdu upřímně snažit denně vše uklízet, čistit a dezinfikovat, děti mají každou chvíli trochu kašel, trochu rýmu nebo si tak trochu neumyjí ruce po použití toalety a viry střevní chřipky nesou do světa.

Taková je realita a je třeba mít toto riziko na paměti. Znamená to ale, že se takovým místům máte obloukem vyhnout?

Zavřete oči a myslete na imunitu

Pokud jste si jistá, že vaše děti nejsou oslabeny rýmou a nachlazením ani samy nejsou nositeli takového onemocnění, pobyt mezi bakteriemi jim z dlouhodobého hlediska jenom prospěje.

Kontakt s cizorodými organismy aktivuje imunitní systém dítěte a donutí jej reagovat. To je nesmírně důležitý moment a je třeba jej vědomě umožňovat. Z hlediska budování přirozené obranyschopnosti organismu jsou vlastně dětské herny naprosto ideálním místem.

Jedno odpoledne v herně, týden s rýmou doma

Vězte, že i taková rovnice vychází ve prospěch dítěte. Nebude s vámi doma věčně, jednou vyrazí do školky, do školy a dětské kolektivy jsou plné běžných bakterií a virů. Jednou jim bude stejně muset čelit. A lepší je, když si protilátky vytvoří postupně, v relativně raném věku, takže ho později už hned tak něco neskolí.

Uvažte, že například častá absence v prvních ročnících základní školy může pro dítě představovat zbytečnou brzdu v učení a bude ho stát spoustu učení doma a také moře stresu. Raději si všechny rýmičky a dětské nemoci projděte teď, kdy dítě může být doma a nic mu neutíká.

Trénujte socializaci

Stejně jako imunitu musí někde dítě získat také schopnost sociální interakce, rozhovoru a společného hraní. Vy jste rodič, nikdy nebudete vrstevník.

Dopřejte svému dítěti možnost kontaktu s vrstevníky. Možná bude první den v dětské herně vypadat smutně, osaměle a odstrčeně, ale všechny začátky jsou těžké. O to větší radost vám udělá, až uvidíte, jak se učí navazovat kontakt s ostatními, jak si s nimi vytváří kamarádské vztahy a jak se učí si s ostatními hrát. Pro vaše dítě je to velká investice a v životě se mu mnohonásobně zúročí.

I vy z toho vyjdete jako vítěz. Jednou si vypijete kávu, když je ještě horká, a můžete si popovídat s kamarádkou nebo si přečíst hezkou knížku. Nebo můžete koukat z okna a pro změnu jednou nedělat nic.

Minimalizujte rizika & vychovávejte

Přesto nenechávejte vše na osudu. Hlídejte, že si dítě vždy po použití toalety důkladně (mýdlem) umyje ruce, že si vždy před jídlem umyje ruce a že pokud možno neolizuje vybavení a hračky v herně. Úspěch bude sice zřejmě pouze střídavý, ale je to součást výchovného procesu. Jednou dítě pochopí, že se to opravdu nedělá.

Také hlídejte chování dítěte. Trvejte na tom, že jiné děti se nebouchají, neberou se jim hračky a nekřičí se na ně. I k hračkám je třeba chovat se v rámci možností něžně. Cíleně je nerozbíjet a neničit ani nevyhazovat ven z dětského koutku.

Před odchodem společně s dítětem ukliďte hračky, se kterými si dítě hrálo. I to je součást výchovy a později takový návyk oceníte zlatem. Součástí rituálu v dětské kavárně by mělo být také zdravení personálu při příchodu i odchodu, samozřejmost je rovněž „prosím“ a „děkuji“ při objednávce.

Nerezignujte na pobyt venku

Jakkoliv je pobyt v dětské kavárně pro dítě přínosný hned z několika důvodů, nerezignujte ani v zimě na pobyt venku. Choďte na procházky a pobývejte na čerstvém vzduchu. Už to znáte – všeho s mírou aneb zlatá střední cesta.  



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek