Jak nosit děti v nosítku v chladném počasí?

Nošení dětí v nosítkách a šátcích je velmi populární. Jak ale zařídit, aby bylo dítě bezpečně v teple? Tipy a triky přináší Rádce Mimi klubu.

Nevzdávejte se nošení dětí kvůli zimě

Nošení dětí usnadní rodičům celou řadu běžných denních činností. Můžete si s dítětem zajít na nákup nebo doma uklidit. Přesto má jistá omezení.

Děti by měly být vždy nošeny pouze v kvalitních ergonomicky řešených nosítkách, která zajistí, že nohy děťátka budou ve tvaru písmene M. Nosicí šátky používejte pouze, pokud jste si jisti, že je umíte správně vázat. Rovněž si vždy správně nastavte popruhy, aby vám nosítko dobře sedělo. Předejdete tak bolesti zad.

Nikdy nenoste děti příliš dlouho, vždyť i ony potřebují pro svůj vývoj volný pohyb, jakkoliv je zatím poměrně úsporný. Děti potřebují cvičit své svaly, aby se později naučily plazit, lézt po čtyřech a pak správně chodit. Vypadá to, že se na podložce jen tak válí, ale ve skutečnosti posiluje a cvičí nejlepším možným způsobem. Navíc dlouhé nošení neudělá dobrou službu ani vaší páteři a zádovým svalům, mění totiž těžiště vašeho těla nepřirozenou zátěží a to má vždy tendenci sklouzávat do úlevových poloh, lidově řečeno, hrbit se.

Přesto není důvod s koncem léta odložit i nosítko, chce to jen správnou přípravu.

Tip č. 1 – návleky na nohy

Výrobci nosítek myslí i na chladné dny, proto k nosítkům můžete dokoupit třeba návleky na nohy dítěte. Tělo děťátka je totiž zateplené a dobře chráněné nosítkem, ale končetiny, které jsou vně nosítka, jsou vystaveny chladu.

Můžete si vybrat z dupačkového typu pro menší děti, a pokud dítě už nosí dětskou obuv, stačí vám nohavice. Výrobci šijí návleky na nohy ve stejném designu, jako je nosítko, takže budete hezky sladěni.

Zručné maminky si klidně mohou návleky na nohy ušít samy.

Ať už je budete kupovat, nebo šít, vyplatí se vybavit je ohrnovacími manžetami, aby mohly růst společně s dítětem. Ušetříte čas, peníze a nakonec i naši planetu. Návleky je možné koupit (nebo ušít) též na ruce dítěte.

Tip č. 2 – Ochranná kapsa

Někteří výrobci nosítek nabízí ke svým produktům dokonce ochrannou kapsu. Připne se zezadu k nosítku a funguje jako malý stan pro nohy dítěte. Většinou se zapíná na cvočky, takže ji v případě potřeby můžete rychle odepnout a zase připnout.

Někdy se prodávají též ochranné kapsy na celou výšku dítěte, které tak zabalí nohy a ruce dítěte. Většinou je nutné ji připnout na více místech a není úplně snadné ji rychle sundat a nasadit. Na druhou stranu poskytuje větší teplotní komfort dítěti, a je tedy vhodná spíše na delší venkovní procházky.

Tip č. 3 – Vsadky do bundy

Některé oděvní značky vyrábějí do svých bund speciální vsadky, které rozšíří objem bundy nebo kabátu a vaše dítě se k vám do bundy vejde i s nosítkem.

Někdy je taková vsadka součástí těhotenské bundy nebo kabátu a vy ji tak využijete i během období nošení dítěte.

Jistou nevýhodou takového řešení je zbytečné přehřátí, kdy se maminka s dítětem vzájemně zahřívají, což může mít až kontraproduktivní efekt. Záleží na vaší preferenci a na tom, jak to vyhovuje vám dvěma.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek