Co musíte vědět o těhotenské józe

Proč vám pomůže u porodu, jak zpevní vaše tělo a kde najdete nejlepší kurzy? Vše o těhotenské józe pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Jak jóga pomáhá?

V těhotenství je třeba se hýbat hned z několika dobrých důvodů. Pohybová aktivita zařídí vašemu organismu dokonalé okysličení všech buněk, dobré prokrvení těla a také dávku endorfinů – hormonů štěstí.

První dobrý důvod je investice do vaší postavy. Když se smíříte s tím, že se v těhotenství nebudete věnovat žádné sportovní aktivitě, vaše svaly ochabnou. Přitom je to právě svalová hmota, která zvyšuje bazální metabolickou potřebu těla. Laicky: více svalů znamená, že vaše tělo v klidu spálí více kalorií. Pravidelná pohybová aktivita vám tak pomůže k udržení svaloviny a tím pádem k normálnímu stavu vašeho těla. Přitom není nutné zvedat činky, stačí protažení svalstva v pohybu a posílení při setrvání v jógových pozicích.

V těhotenství přiberete, je to fyziologické, vždy je ale dobré snažit se nepřibírat více, než je nutné.

Ideální váhový přírůstek během těhotenství (pokud již netrpíte obezitou) se pohybuje mezi 8–15 kilogramy.

Druhý dobrý důvod je psychická vzpruha, kterou vám cvičení poskytne. Pohyb přináší tělu zvýšenou hladinu hormonu endorfinu, který je též známý jako hormon štěstí. Vyplavuje se při pohybu, ale třeba i při sexu. Tenhle hormon zařídí dobrou náladu, ale rovněž například uvolňuje svalové napětí.

Navíc vám kurz těhotenské jógy přinese nové sociální kontakty, v tomto případě se ženami, které rovněž očekávají potomka, takže jsou ve stejné životní fázi jako vy. Určitě si mezi nimi najdete spřízněnou duši.

Najděte si sparring maminku

To se může hodit i později, až budou děti na světě. Budete mít kamarádku, se kterou můžete sdílet maminkovské volnočasové aktivity, ať už to budou vycházky s kočárky, plavání s dětmi, nebo později posezení u kávy v dětské herně.

Třetím důvodem, proč je těhotenská jóga dobrý nápad, je dýchání. Na kurzu vás totiž naučí hluboké dýchání, které nesmírně oceníte, až budete „prodýchávat“ kontrakce. U porodu, zejména v první době porodní, kdy se otevírají porodní cesty, může tento proces u prvorodičky trvat několik hodin (někdy až desítek hodin). Právě tady vám správné dýchání ušetří spoustu bolesti a stresu.

Kde najít dobré kurzy?

Na vesnicích a v menších městech možná není takový výběr, ale i tam se najít dá! Hledejte na internetu, hodně dejte na doporučení známých.

Dobrý přehled mívají gynekologové nebo sestry v ordinacích gynekologů, tak se neváhejte přihlásit o doporučení.

Ve větších městech je jógových studií spoustu, ale opět jen osobní doporučení vám poskytnou jistotu ohledně kvality.

Vždy navštěvujte jen kurzy jógy speciálně určené pro těhotné ženy. Běžná jóga je skvělá, ale ne všechny pozice jsou vhodné pro těhotné, tak zbytečně nehazardujte. Také si vždy ověřte, zda má lektor důvěryhodný certifikát na vedení kurzů jógy pro těhotné ženy.

Velmi obezřetně zacházejte s doporučeními neznámých uživatelů na internetu. Mohou být fantastická i hororová a vy nikdy nevíte, co za tím je – kdo taková doporučení psal a jaký byl skutečný důvod. Vždy důvěřujte spíše osobnímu doporučení někoho, kdo kurz opravdu navštěvoval.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek