Má miminko spát venku?

Dospělí venku nespí, proč by mělo dítě? Jak vznikl zvyk dětského spaní venku a měla byste jej akceptovat i vy? Jaká jsou seriózní pro a proti? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Jak to vzniklo?

Vzniklo to zcela přirozeně potřebami doby. Dříve nebyla rodičovská dovolená a většina obyvatelstva byla zaměstnána zemědělstvím. Rodiny prostě miminko nosily s sebou. I později, blíže k současnosti, byla miminka hodně venku, protože nebyla tolik rozšířená automobilová doprava a maminky více chodily pěšky.

Doba se hodně změnila, přesto pediatři i vaše vlastní maminky doporučují miminka dávat spát ven. Obecné vysvětlení většinou zní, že čerstvý vzduch dětem prospívá.

Kouzlo čerstvého vzduchu

Hlavním důvodem je kvalita spánku, která je na čerstvém vzduchu vždy lepší. Děti spí déle, „tvrději“, navíc si při spánku zvykají na venkovní hluk, šum, zkrátka na rušivé zvuky, takže lépe spí i v noci, kdy je jen tak něco nevzbudí.

Další důvody jsou podstatné především kvůli prevenci respiračních onemocnění, chladný čerstvý vzduch totiž prospívá plicím. I když děti v noci spí uvnitř, je dobré před usnutím intenzivně vyvětrat, nebo pokud počasí dovolí, nechat dítě spát při otevřeném okně.

Pořádná porce kyslíku udělá organismu lepší službu než mdlý vydýchaný vzduch v interiéru

Děti se také venku otužují. Musí být řádně oblečeny, adekvátně venkovní teplotě, ale přivykání chladnému vzduchu přispívá k normální funkci termoregulace organismu a pomáhá tělu lépe se přizpůsobit různým teplotám.

Kdy je to nevhodné?

  • Dítě je nemocné
    Pokud se nejedná o laryngitidu, kdy je nutné, aby dítě dýchalo chladný vzduch, nepatří nemocné děti ven.
  • Venku je méně než -10 °C
    I v teplotách nižších než -10 °C děti mohou spát venku, ale raději až od 6 měsíců věku a pouze po omezenou dobu několika desítek minut, ne déle než půl hodiny.
  • Venku je více než 30 °C
    I tropické teploty jsou důvodem ke zrušení venkovního šlofíčku. Zejména pokud existuje riziko, že by na kočárek mohlo svítit, rozhodně se venkovního spaní vyvarujte. Slunce dokáže v korbě kočárku „vyrobit“ během několika málo minut teploty nad 50 °C.
  • Fouká silný vítr
    Zdá se to jako malicherný důvod, ale vítr dokáže snížit pocitovou teplotu až o 10 °C. Když už fouká silněji, postavte kočárek proti větru a choďte dítě častěji kontrolovat.


Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek