Připravte dítě na školku

Blíží se září a pro vaše dítě to znamená nástup do školky? Jak mu vstup do kolektivu dětí usnadnit a jak pracovat s oboustrannou separační úzkostí? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Prázdninová příprava

  1. Nastavte alespoň 14 dní před nástupem do školky nový denní režim. Vstávejte tak, jako budete vstávat do školky, a denní spánek posuňte na totožnou hodinu, jako bude ve školce.
    Dítě tak první den nebude unavené a rozmrzelé z nedospání.
  2. Pilujte chození na záchod, převlékání a stolování. Vaše dítě už tyto dovednosti nejspíš ovládá, ale když mu to půjde opravdu dobře, ušetří si hned zpočátku smutek a zahanbení z pocitu nedostatečnosti. Učitelky ve školce jsou samozřejmě dětem nápomocné a nebudou se jim smát, ostatní děti (zejména ve věkově smíšených třídách) si však mohou z nemotornosti utahovat.
  3. Vyrazte do školky v předstihu. Většina školek má koncem srpna již omezený provoz (většinou jednu třídu smíšenou pro předem nahlášené děti). Zavolejte do školky a zjistěte, zda by bylo možné i s dítětem na hodinku přijít a pohrát si. Dítě potom bude vědět, co školka „obnáší“, jak to tam vypadá, jak to chodí s paní učitelkou a při troše štěstí si odnese pozitivní představu, že školka je skvělé místo s novými hračkami a novými dětmi. Pokud to bude možné, zůstaňte tam chvíli s dítětem i vy.
  4. Netlačte na pilu ani vy, ani přátelé a širší rodina. Každý totiž bude mít tendenci ptát se dítěte, jak se těší do školky. Ale dítě ještě neví, co ho přesně čeká, a takové množství dotazů jen zvyšuje jeho nervozitu. Domluvte se s lidmi v okolí dítěte, aby školku zbytečně neřešili. Navrhněte, že se mohou přeptat po prvních dvou týdnech.

Den D

  1. Pracujte s nervozitou dítěte. Nepotlačujte ji ani nezlehčujte a mluvte o ní. Ptejte se, z čeho pramení jeho obavy, a snažte se tyto pochybnosti racionálně vyvracet. Akcentujte, že paní učitelky jsou hodné, že se vším pomohou a že ani ostatní děti neumí všechno a také potřebují pomoct.
  2. Vysvětlete, že ostatní děti jsou ve školce také nové. Ani ony zatím nemají kamarády a také si je teprve budou hledat. Rovnou to můžete pojmout jako první lekci empatie. Když se dítě nebude nikomu posmívat, nikdo se nebude posmívat jemu. Každý je v něčem lepší a v něčem zase horší. Každý je jiný. I váš potomek si mezi dětmi brzy najde své spřízněné duše.
  3. Poskytněte dítěti záchytné body dne. Aby vědělo, co se bude dít a kdy vás zase uvidí. Častá mantra je například větička: Až se naobědváš, přijdu.
  4. Odpovídejte na otázky. První den ve školce určitě budou některé děti plakat. Vyplašené dítě se vás na to může zeptat. Nic si nevymýšlejte a buďte upřímní. Děti pláčou, protože se bojí, co se bude dít. Ale vaše dítě ví, co se bude dít, ve školce už bylo a bude to hezké hraní s dalšími dětmi. I když vám dítě nemusí uvěřit na první dobrou, držte se tohoto výkladu.

První týden

Někdy nebývá nejuplakanější první den, ale až ten druhý. Děti v tu chvíli zjišťují, že školka je nová realita jejich života a že nejde o jednorázové zpestření života. Prostě jim to dojde teprve dodatečně. Lavinový efekt mezi dětmi funguje spolehlivě, jak jedno dítě začne plakat, přidají se ostatní.

Řešení: Po dohodě s vedením mateřské školy můžete začít s docházkou do školky až druhý týden v září, jakmile bude první uplakaná vlna za vámi. Davové emoce totiž fungují i naopak a mezi klidnými dětmi bude také vaše dítě klidnější.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek