Jak dlouho používat zavinovačku?

Používejte zavinovačku, dokud ji dítě bude chtít. To se lehce řekne, ale jak poznat ten čas, kdy už dítě zavinovačku nepotřebuje? Rádce Mimi klubu přináší několik tipů, jak to správně odhadnout.

Proč vůbec zavinovačka?

Nejspíš už na porodním pokoji, jakmile si miminko pochováte, zdravotní personál je omyje, zváží a změří, zabalí vaše dítě do zavinovačky. A pak obvykle následuje první pokus o kojení. Proč to děláme právě takhle?

Důvod je vcelku prostý. Dítě je v matčině břiše ve stísněném prostoru. Ten pocit důvěrně zná a cítí se tak bezpečně. Když se pak miminko vyklube na svět, všude je spousta světla, cizích vůní, hlasů a zvuků. Miminko novému světu ještě nerozumí, i matčina náruč je pro něj zatím novinkou. Proto mu pevné zavinutí do zavinovačky přináší potřebný klid a pocit bezpečí. Druhotně je zavinovačka také velmi vhodným prostředkem, jak udržet miminko v teple, protože termoregulace novorozence je zatím minimální a dítě snadno prochladne. Nezapomeňte, že je zvyklé na vaši tělesnou teplotu.

Zavinovačka přes den i přes noc?

Prvních několik dní po porodu je vhodné dítě zavinovat přes den i přes noc. Ještě potřebuje hodně tepla a hodně pocitu bezpečí, než si nový svět trošku osvojí. Pokud je otevřené okno a venku nejsou žádné tropické teploty, ještě můžete dítěti nechat lehkou čepičku.

Po příchodu z porodnice ještě v denním zavinování pokračujte, ale už miminku prodlužujte pobyt mimo zavinovačku, je třeba ho adekvátně obléct a umisťovat výhradně na čistou podložku. Je to významné, dítě by se mohlo opozdit v psychomotorickém vývoji. Můžete ho pomalu pokládat na bříško, aby začalo trénovat svaly a zkoušelo „pást koníčky“, tedy cíleně se opřít o předloktí a rozhlížet se po okolí. Děti většinou aktivně chtějí vidět svět kolem, takže pasení koníků se jim líbí. Zpočátku je to pro ně ovšem vrcholně namáhavá činnost a nevydrží takto sportovat dlouho.

Kdy odbourat denní zavinování?

Zhruba s koncem šestinedělí už je miminko natolik vnímavé, že ho svět okolo skutečně zajímá. V bdělých intervalech tak klidně nechávejte dítě bez zavinovačky, na denní spaní (kterého je ještě stále hodně) ho zavinout můžete.

Mezi třetím a pátým měsícem se dítěti pomalu začnou prodlužovat bdělé intervaly až na celou dobu mezi jednotlivými kojeními. Pak už určitě miminko nechávejte v bdělém stavu bez zavinovačky celý interval mezi kojeními.

Postupně, až do půl roku věku dítěte, ještě můžete zavinovačku používat na denní i noční spaní. 

A kdy zavinovačku schovat?

Na otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Některé děti v zavinovačce pokojně spinkají až do osmi nebo devíti měsíců věku. V bdělém stavu jsou aktivní, nezaostávají v psychomotorickém vývoji, ale zkrátka si rády pospí pěkně sešněrované.

Pokud se vám zdá, že dítě začíná v psychomotorickém vývoji zaostávat, poraďte se o používání zavinovačky s ošetřujícím pediatrem dítěte. Můžete například pomoct dítěti speciálním cvičením, které vás naučí dětský fyzioterapeut nebo rehabilitační sestra. Někdy se hodí i cviky proslulé Vojtovy metody.

Dítě totiž potřebuje mít dostatečný čas volně na podložce, aby si cvičilo svaly a trénovalo pohyb, zejména otáčení na bok a na bříško.

Jak poznat, že dítě už zavinovačku nechce:

  •        Při samotném zavinování protestuje, snaží se bránit, někdy může i křičet nebo plakat.
  •        V zavinovačce se vrtí a snaží se vyndat si ruce a ze zavinovačky uniknout.
  •        Často se budí.
  •        Je zpocené a brunátné.
  •        Má tendenci se v zavinovačce převalovat.

TIP: Někdy se děti zavinovačce začnou vzpouzet už kolem druhého či třetího měsíce věku, ale když v ní usnou, spí krásně. Možná vám pomůže následující trik: Děti často ve spánku potřebují vytlačit prdík, ale nedaří se jim to, když si nemohou pomoct nožičkama. Zkuste pořídit čtvercovou zavinovačku a spodní cíp (kde jsou nohy) zkrátka nezavinujte, jen přes nohy dítěte přehoďte dečku. Dítě si tak i ve spánku může kopnout, pomoct si k prdíku a dál spát.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek