Molusky: Jak je poznáte a jak je porazíte?

Malé bradavičnaté puchýřky mohou připomínat akné, jde však o urputné infekční onemocnění, které trápí zejména malé pacienty do 8 let. Jak je správně rozpoznat a jak se jich zbavit, zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Co je moluska?

Moluska je výsev bradavičnaté infekce. Poznáte je jako malé tvrdé puchýřky, často s „pupíkem“ uprostřed, většinou se vysévají ve skupinkách.

Je to typická kožní nemoc z bazénů, dětských herniček, školek a táborů. Proti jejímu přenosu nelze zavést mnoho opatření, snad jen vyloučení dětí s moluskou z kolektivu, ovšem často nejsou na první pohled vidět. Molusky nejsou obvykle nijak nebezpečné. Ve velmi ojedinělých případech mohou postihnout velkou plochu těla a infikovat krev pacienta. Ani tehdy se ale neodehrává žádný boj o život a lékaři si s nimi vědí rady.

Spíš je molusková infekce nepěknou zprávou o celkovém stavu imunity dětského organismu, která je očividně narušená. Kromě léčby samotných molusek je pak třeba zaměřit se na důsledné a dlouhodobé posilování přirozené obranyschopnosti organismu.

Častěji jim podléhají děti s problematickou pokožkou, atopickým ekzémem, seboreou nebo jinou dermatitidou. Molusky nemají žádnou tradiční oblast výskytu, dokonce se nevyhýbají ani genitáliím nebo řitnímu otvoru.

Molusky svědí

Nemusí ani mít začervenalé okolí nebo bílou hlavičku, a je tedy možné splést si je s dětským akné nebo tukovými podkožními bulkami. Na rozdíl od nich však molusky svědí, což bývá většinou signifikantní znak a potvrzení podezření.

Po zmáčknutí nebo rozškrábání z nich vytéká nebo vylézá bílý sekret (někdy spíše tuhá bílá, nažloutlá až šedá hmota). Bělavý obsah molusky je vysoce infekční a rozhodně by neměl přijít do styku s další osobou. Pokud se tak stane, místo omyjte a vydezinfikujte, třeba ho potřete antibakteriálním gelem.

Jak molusky „řešit“?

Při podezření na moluskovou infekci se vždy poraďte s pediatrem nebo dermatologem. Na trhu je k dispozici celá řada neinvazivních metod v podobě mastí či krémů na předpis.

Ve volném prodeji můžete vyzkoušet třeba tinkturu z tužebníku jilmového, propolis či tinkturu z česneku. Uvádí se také recept na domácí směs: 1 lžička jablečného octa, 10 kapek citronové silice a 5 kapek silice z cypřiše.

Při komplikovanějším průběhu pak lze provést kyretáž chirurgickou lžičkou nebo operativní odstranění pod celkovou narkózou, jedná se ale o velmi vzácné případy. Mnohdy molusky bez povšimnutí a bez léčby samy od sebe odezní.

Vždy je na místě přirozeně posilovat obranyschopnost organismu dítěte:

  • Vitaminy v přírodním balení
    Tradiční kysané zelí, jablka, rakytník nebo domácí červené papriky. Hlavní je, aby ovoce a zelenina byly na jídelníčku dítěte opravdu každý den, jenom tak mu zajistíte pravidelný, dostatečný, a především přirozený přísun vitaminů, minerálů a stopových prvků.
  • Odpočinek a spánek
    Dlouhodobě nedostatečný spánek, ale i málo denního odpočinku mají destruktivní vliv na imunitu. Děti trpí chronickou únavou, která se negativně podepisuje na jejich zdraví, ale například i na schopnosti se učit.
  • Pitný režim
    Už i mírná dehydratace v řádu hodin nabourává schopnost soustředění a zhoršuje náladu. Dlouhodobá mírná dehydratace může z vašeho dítěte udělat malého mrzouta. Hlídejte jeho pitný režim a hlídejte ho opravdu dennodenně.
  • Venkovní aktivita
    Procházky na čerstvém vzduchu jsou pro vývoj dítěte klíčové. Potřebuje se vyvětrat stejně jako dospělí. Chůze je nejpřirozenější pohyb člověka, komplexně zapojuje početné skupiny svalů, roztahuje plíce a vyplavuje hormony, které zlepšují náladu i soustředění.
  • Rodinná pohoda
    Tahle věc se někdy „kouzlí“ těžce, spousta rodin čelí vnějším i vnitřním problémům. Konflikty a nervozita mají na psychiku dítěte nesmírně ničivý dopad a je nezbytné se za všech okolností snažit s dětmi mluvit, trávit s nimi čas, věnovat se jim, naslouchat jim a být k nim laskavý.


Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek