Kdy miminku začít přidávat tekutiny

Kdy je správný čas k příkrmům a kojení přidat další tekutiny? Univerzální recept neexistuje, ale máme pár tipů, jak vychytat správný okamžik.

První 4 měsíce

Jsou jasné. První 4 měsíce děťátko vyrůstá čistě na mléčné stravě, ať už na mateřském mléce, které je pro dítě tím nejlepším, nebo na kojeneckém mléce, které je naštěstí na vynikající kvalitativní úrovni, pokud kojení není možné.

5.–6. měsíc

Následující dva měsíce jsou obdobím prvních lžiček mixované mrkvičky, bramboru, dýně a prvních ovocných pyré. Zpravidla jsou příkrmy do půl roku věku dítěte spíš zpestřením jídelníčku miminka a nahradí maximálně jedno jídlo denně. Dítě je navíc možné dokojit i po porci příkrmu.

Pouze v extrémně horkém počasí, kdy nemáte možnost se s dítětem schovat do chladnějších prostor, můžete podat převařenou kojeneckou vodu ve sterilizované kojenecké lahvi s pryžovou savičkou, která tvarem připomíná savičku dudlíku.

Objem? I „dávka“ několika čajových lžiček vody dítě hydratuje. Nečekejte, že vypije více než 15 ml. Někdy také dítě odmítá pryžovou savičku, potom zkuste převařenou kojeneckou vodu nakapat na sterilizovanou dětskou lžičku a podávejte tekutinu lžičkou. Někdy to má větší úspěch.

6.–8. měsíc

Tohle je přesně přechodné období, kdy by se miminko mělo pomalu naučit přijímat další tekutiny kromě mateřského nebo kojeneckého mléka.

Někdy může trvat déle, než dítě akceptuje kromě sladkého mateřského či kojeneckého mléka přijímání jiných tekutin, navíc z jiného zdroje než z matčina ňadra.

Buďte trpěliví a ze začátku se spokojte jen s několika hlty. Dítě nepotřebuje vypít mnoho, stačí i 10 ml.

8.–12. měsíc

Nyní už příkrmy zcela nahradily několik kojení a dítě už je s doplňováním pitného režimu seznámeno. Proto nyní počítejte zhruba 10 ml na kilogram hmotnosti dítěte, od čehož vždy odečítejte vodnatou stravu jako mateřské/kojenecké mléko, ale také polévku nebo vodnaté ovocné pyré.

Dobrým ukazatelem je stolice dítěte. Pokud je tuhá a tvrdá, nebo dokonce konzistence tzv. králičích bobků, můžete denní příjem tekutin mírně navýšit. Pokud je naopak dlouhodobě vodnatá, můžete uvažovat o dočasném snížení celkového objemu přidaných tekutin.

Vždy také záleží na vás, ostatně, jste genetický předobraz dítěte. Pijete hodně a jste zvyklí denně vypít více než 2 litry? Dítě bude nejspíš po vás. Naopak, pokud vám stačí málo, nemusíte to s pitným režimem přehánět.

Sledujte a přizpůsobujte

Vždy se snažte pečlivě pozorovat reakce dítěte a jeho fyziologickou aktivitu. Podle toho a aktuálních potřeb upravujte podobu jídelníčku a pitného režimu. Berte ohled na zdravotní stav, okolní teplotu, fyzickou aktivitu dítěte, ale i potenciální stresové faktory, jakým může být třeba cestování.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek