Příkrmy do půl roku

Už od ukončeného čtvrtého měsíce věku dítěte je čas na první příkrmy, jak začít a jak pokračovat? Jaké druhy jsou vhodné a s čím naopak počkat?

Tradiční mrkev

V odborné literatuře se jako nejvhodnější první příkrm uvádí vařená rozmixovaná mrkev. Ale proč právě mrkev a platí to ještě?

Mrkev obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, selen, železo, fosfor, síru, křemík, hodně vláknin a vitaminy A (beta-karoten), B, C, D, G a K. To je celkem úctyhodně nabité přírodní složení, navíc v dávkách, které organismus kojence nezatíží.

Hlavní výhodou mrkve coby prvního příkrmu jsou její nasládlá chuť a dobrá stravitelnost. Díky vláknině snadno projde trávicím traktem malého človíčka a nepodnítí rozvoj zácpy, jako ji někdy mohou u kojenců vyvolat syté škrobové brambory. Ani není příčinou nadměrné plynatosti, jako to někdy u kojenců, ale i u dospělých dovede hrášek.

Proto není překvapením, že mrkev jako přídatná surovina figuruje v tolika kojeneckých a batolecích příkrmech, protože má zkrátka skvělé složení, dobrou stravitelnost a sladkou chuť.

Další zelenina

Do půl roku věku dítěte není vhodné přidávat mléčné výrobky ani maso. Mezi 4. a 5. měsícem věku dítěte je nejlepší podávat pouze zeleninové příkrmy.

V literatuře se často uvádí systém:

  1.        den: 1–3 lžičky mrkve
  2.        den: půl malé skleničky mrkve
  3.        den: půl malé skleničky mrkve
  4.        den: 1–3 lžičky dalšího druhu zeleniny
  5.        den: půl malé skleničky dalšího druhu zeleniny
  6.        den: půl malé skleničky dalšího druhu zeleniny
  7.        a takto pořád dál, jen se přidávají další druhy zeleniny a později jejich kombinace,
           třeba mrkev–brambory, brambory–hrášek nebo dýně–rýže.

* Někdy se rovněž uvádí den pauza mezi jednotlivými druhy zeleniny, případně den pauzy, kdy se na menu vrací vyzkoušená a přijímaná zelenina, nejčastěji mrkev.

Jenže každé dítě má individuální apetit a rozličné chutě. Někdy děti na první ochutnání spořádají půl skleničky a další den klidně mohou mít už další druh zeleniny. Jiné zase dlouho odolávají a zůstávají u pár lžiček zeleninového příkrmu a pak už jen prskají a plivou.

Obrňte se trpělivostí a přistupte na tempo svého dítěte. Nedělá vám to naschvál ani vás nechce rozčílit.

Nejdřív příkrm, potom mléko. Nebo naopak?

V odborné literatuře o výchově dětí se většinou uvádí, že nejdříve se dítěti podává příkrm, potom se dítě dokojí mateřským mlékem. Tento postup často selhává, protože malí hladovci zpanikaří, chtějí maminčin prs a odmítají příkrm.

Zkuste proto klidně postup obrátit. Nejdříve nabídněte dítěti mateřské mléko a jen pohlídejte, aby se dítě nepřepilo. Po kojení teprve zkuste krmení lžičkou. Často stačí malý fígl a dítě přestane příkrm odmítat.

A co ovoce?

I ovoce smí na jídelníčku dítěte do půl roku být. Velmi vhodný je pro tyto účely banán. Stačí ho rozmačkat či rozmixovat a přirozeně vznikne pokrm kašovité konzistence, kterou malé dítě zvládne spořádat. Další ovoce můžete s banánem libovolně kombinovat, ale zatím se zdržte citrusů a veškerého lesního ovoce. Ideální jsou hruška a jablko nebo třeba mango.

Další postup

Po půl roce věku dítěte můžete začít přidávat mléčné výrobky a první obilné produkty, jako jsou dětské piškoty nebo speciální dětské sušenky, případně kukuřičné křupky. A také maso, ale zatím jenom ve velmi malých dávkách a důkladně rozmixované.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek