První příznaky atopického ekzému

Zarudlé skvrny, suchá, šupinatá a loupající se pokožka, svědivá místa, časté noční buzení a výrazné zhoršení v mrazech nebo naopak tropických teplotách. Tak vypadají první příznaky atopického ekzému. Jak je však řešit u dítěte ve věku do jednoho roku?

Zapářka, nebo ekzém?

První příznaky atopického ekzému nemusí být zcela zřejmé a mohou být zaměněny za klasickou zapářku. Zapářka je nepříjemné, ale krátkodobé a vcelku nevinné opruzení v typických zapářkových oblastech, kde se ke kůži dostává méně vzduchu a pokožka se potí.

Obvyklý výskyt prvních ekzematických ploch u kojenců:

  • Tváře (v tomto případě jde spíš o důsledek kojení a častého refluxu)
  • Krk
  • Zápěstí, loketní jamka, podpažní jamka
  • Třísla
  • Kolenní jamka, ohyb mezi nártem a holení

Ze začátku může být snadné zaměnit zapářku a ekzém.

Ekzém se vyznačuje resistencí vůči pravidelné a důsledné hygieně a aplikaci pečujícího krému. Ekzém se sice v mrazivých či naopak tropických teplotách zhoršuje. Nemizí však ani při mírném počasí, na rozdíl od klasické zapářky.

Ekzém se může po čase začít rozšiřovat, zato zapářkové oblasti jsou poměrně konstatní a jejich hranice se příliš nemění.

Co dělat, když je to ekzém?

Máte-li podezření, že se jedná o atopický ekzém, poraďte se s pediatrem. Čím dříve začnete jednat, tím méně se ekzém bude rozšiřovat.

  1. Používejte dermokosmetiku určenou pro kojence s atopickým ekzémem
    Na trhu najdete velké množství kojenecké kosmetiky určené pro atopiky. Skvělou službu vám udělají speciální mycí emulze, gely, krémy nebo fyziologická mýdla.

    ! Vždy po koupeli důkladně promažte pokožku celého těla krémem určeným k péči o pokožku kojenců postiženou atopickým ekzémem. V případně intenzivního ekzému promazávejte pokožku i několikrát denně, alespoň postižené oblasti.

  2. Zkuste zjistit příčinu
    Atopický ekzém je svého druhu projevem alergické reakce.
    Nejčastějšími alergeny u kojenců bývají až v 85 % případů pouhé tři alergeny:
  • Mléko
  • Vejce
  • Máslo

    Můžete ze stravy vyřadit (při plném kojení) každý z uvedených alergenů alespoň na 10 dní, a pokud se ekzém dítěte zlepší, máte téměř vyhráno. Dalšími častými alergeny kojenců jsou ořechy a různé druhy ovoce a zeleniny.
  1. Přizpůsobte okolí
    Často se začne ekzém projevovat při změně pracího prášku, mycího gelu, dětského krému/oleje nebo třeba vaší aviváže, vašeho tělového krému či parfému. Děti jsou velmi citlivé, a pokud má jejich pokožka k ekzému předpoklady, toto mohou být jeho spouštěče.
    Raději používejte hypoalergenní drogerii a ložní prádlo z přírodních materiálů.


Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek