Vyberte správně těhotenské plavky

Několik málo žen si může během těhotenství dovolit vzít si stejné plavky, jako nosí běžně. Pro všechny ostatní smrtelnice jsme připravili manuál, jak vybrat správné těhotenské plavky.

Proč jsou nové plavky zapotřebí?

Pokud nemáte v úmyslu se v létě koupat, nové plavky nepotřebujete ani během těhotenství. Pravdou je, že příležitostí ke koupání je v těhotenství méně – do rybníka si netroufnete kvůli případnému znečištění a bakteriím, veřejné bazény jsou zase možným zdrojem mykotických infekcí.

Přesto zůstává celá řada možností, jak se v létě ochladit. Od dovolených u moře nebo horských jezer, která se pyšní perfektní čistotou, až po soukromé/domácí bazény nebo solární sprchy. Nakonec, pokud už máte jedno větší dítě, možná vezmete zavděk i nevelkým dětským bazénkem.

A na všechny tyto aktivity se plavky hodí.

Problém je ve velikosti. Nejen, že se vám zvětšuje bříško, to nakonec u bikin zase tolik nevadí. Potíž bývá u horního dílu. Už v prvních týdnech těhotenství se vám totiž začínají zvětšovat ňadra a během těhotenství „vyrostou“ až o dvě konfekční čísla. Rozšiřuje se též pánev, nicméně u spodního dílu plavek převážně nabude jen objem.

Ještě vyvstává jeden potenciální problém. Kůže na bříšku se napíná a je náchylnější ke spálení sluníčkem. Proto vždy používejte krém s vysokým SPF faktorem, nejlépe 50+. Také se snažte bříško držet mimo dosah slunečních paprsků, třeba pomocí plavek.

Bikiny, tankini, jednodílné plavky

Bikiny jsou plavky se samostatnou podprsenkou a kalhotkami. Můžete vybírat z běžné konfekce, jenom přizpůsobte velikost.

Tankini jsou jedním z nejlepších vynálezů k vodě, pokud čekáte miminko. Z plavkové textilie je ušité tílko, top, někdy i top bez ramínek nebo naopak tričko s rukávy. Spodní díl představují kalhotky, ale také kraťasy, které mohou končit těsně pod zadečkem nebo klidně v půli stehen.

Variabilita tankin je opravdu nesmírně široká a můžete si vybrat přesně takové, které vaší postavě udělají nejlepší službu a ochrání citlivou pokožku na bříšku před slunečními paprsky. Jistě vás potěší, že si díky různým střihům můžete vybrat takové, které vyzdvihnou vaše přednosti a skryjí případné nedostatky.

Podle stadia těhotenství a velikosti navíc můžete své těhotenské tankini nosit i po porodu, plavková textilie je velmi přizpůsobivý materiál.

Jednodílné plavky už musíte vybírat těhotenské, i tak je dnes na trhu k mání řada krásných střihů, které vám udělají dobrou službu. Jednodílné plavky po těhotenství nejspíš už nevyužijete, ale můžete je prodat nebo věnovat kamarádce, která čeká miminko.

Tyto plavky nicméně mají jednu obrovskou výhodu. Tím, že mají souvislou plochu, dovolují pořídit si plavky s opravdu povedenými obrázky, ať už melounu, nebo fotbalového míče. Kouzlit se dá i s proužky, které dovedou optická „kouzla“ s vaší postavou. Mnohé plavky využívají různé způsoby řasení látky, aby půvabně vynikly překrásné mateřské partie a odvedla se pozornost od partií méně efektních.

Nezapomeňte, že do plavek můžete hubnout kterékoliv další léto, nyní si užívejte své krásné těhotenství a netrapte se nedokonalostmi své postavy. Jezte zdravě, hýbejte se a nepřejídejte se. Přijměte fakt, že organismus se na porod a mateřství připravuje, a tak většinou přibere ještě něco málo navíc, než jste čekali.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek