Dudlík ano, nebo ne?

Problémy při kojení, nenutritivní sání, orální perioda a vývoj chrupu. Jak se vyznat v celé vědě o dudlících, které je plný maminkovský internet? Rádce Mimi klubu přináší stručného průvodce.

Proč děti chtějí dudlík?

Vraťme se ještě do doby před porodem. Už v matčině bříšku si miminka cucají prsty a strkají si je do pusy. Potřeba nenutritivního sání, tedy sání, při kterém „nic neteče“, je dětem známá už z prenatálního (předporodního) stadia, je přirozená, dětem vlastní a tuto potřebu budou mít i po narození.

Sání totiž přináší miminku klid a uspokojení srovnatelné třeba s pevným objetím zavinovačky nebo chováním v náručí.

V prvních týdnech se ale děti pohybují tak nekoordinovaně, že nejsou schopny si uspokojivě (a cíleně, vědomě) cucat vlastní prsty, tato schopnost přichází až kolem 2.–3. měsíce věku dítěte. A tehdy se ukazuje jako vítaný pomocník právě dudlík. Dítě krásně zklidní, uspokojí, miminko lépe usíná, déle spí, je klidnější v bdělém stavu.

Dudlíkový problém č. 1 – kojení

První problém může nastat už pár hodin po narození. Zejména u prvních dětí není vždy snadné naučit se kojit. Chce to pro dítě i pro maminku trochu cviku a často trvá i několik dní, než se dítě skutečně zvládne plnohodnotně napít z matčina prsu. Je to sice stresující, ale úplně normální. Kojení na první dobrou prostě není snadné.

Pokud ale během této kritické doby dáme dítěti dudlík, bohužel vzroste pravděpodobnost, že se nenaučí správně kojit. Dudlík je totiž dostatečně pevný, má daný tvar a krásně „drží“ v pusince dítěte, kdežto bradavka je měkká, může být menší, kratší, užší, dítě si ji musí jazykem správně nastavit, uchopit dásněmi, rty vytvořit podtlak a pak teprve půjde sání. Dítě potom u prsu nenastartuje správný sací reflex. Není to úplně běžné, ale stává se to.

Dudlíkový problém č. 2 – vzdálený pocit blízkosti

Tento problém souvisí s orální periodou. To je období, kdy dítě nalézá uspokojení skrze svá ústa. Je to právě sání, dumlání, cucání, které děti uspokojuje, a proto jej vyhledávají a potřebují. Nejlépe poslouží vaše ňadro. Po kojení si dítě ještě může podumlávat vaši bradavku. To ale není možné pořád, bradavky potom bolí a mohou se i zranit (vytvoří se ragády, velmi bolestivé praskliny, které se špatně hojí), navíc vy prostě nemůžete celý den sedět a kojit, resp. mít dítě u prsu.

Když dítěti dáte dudlík, potřebu dumlání uspokojíte. Pro dítě je pak ale trochu matoucí, že si sice krásně dumlá, ale vaši blízkost necítí.

Dudlíkový problém č. 3 – správný vývoj zoubků

Poskočíme až o půl roku kupředu. Ve chvíli, kdy se dítěti začnou klubat první zoubky, může nadužívání dudlíku vést k nesprávnému vývoji dětského chrupu, který následně ovlivní dospělý chrup.

Tak co tedy s dudlíkem?

Stejně jako u jiných věcí i u dudlíku platí všeho s mírou. Spoustu dětí v dětství cucalo dudlík a vyrostli z nich zdraví, psychicky vyrovnaní jedinci s krásným chrupem. Navzdory tomu, že má svá úskalí,
o kterých píšeme výše, dudlík není zlo. Pomůže vám překonat těžké chvilky, zafunguje, když zrovna nemůžete věnovat děťátku 100 % své pozornosti, když jste na cestách, na nákupu, když máte návštěvu, když nemůže dítě usnout.

Pamatujte, že dítě je v pohodě, když je maminka v pohodě. Mateřství není snadná disciplína a je také potřeba hledět na své duševní zdraví. Bude vám lépe, když zavoláte kamarádce nebo když si v klidu sníte jídlo? A pomůže vám k tomu, když dítěti na chvilku dáte dudlík? Tak mu ho dejte a nevyčítejte si to.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek