Pojmenujte dítě až po porodu

V porodnicích se běžně odevzdává před porodem formulář, na kterém jsou uvedena jména pro dítě v ženské i mužské verzi. Je to ale povinnost a dá se dítě pojmenovat až po porodu? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Opravdu „musíte“?

V drtivé většině českých porodnic se zdá, že vyplnit formulář ohledně jména dítěte je povinnost, nutnost a že je to nevyhnutelné. Nezřídka ještě na porodním pokoji přemlouvají porodní asistentky nastávající rodiče, aby tento formulář vyplnili a podepsali.

Je to totiž ta nejjednodušší cesta, jak pojmenovat dítě. Ušetříte si tím běhání po úřadech a opravdu si alespoň trochu zjednodušíte život. Pokud máte jméno vybrané, rozhodně vám doporučujeme formulář vyplnit a podepsat.

Ovšem život přináší různé situace a může se stát, že zkrátka nevíte, jak se vaše dítě bude jmenovat. Zákon takovou variantu uznává.

Máte na to až měsíc

Podle zákona máte až měsíc na pojmenování dítěte. V porodnici bude mít uvedeno na štítku pouze příjmení a můžete jméno vybrat až po porodu. Nejpozději do měsíce ale musí být jméno dítěte zapsáno v matriční knize. Je to vaše právo podložené zákonem. V dalších formulářích, v lékařských zprávách, v komunikaci s pojišťovnou, se správou sociálního zabezpečení a s obecním úřadem vás ale s nepojmenovaným dítětem čekají spíš komplikace. U vašeho dítěte se totiž bude muset uvádět v kolonce jméno např. „Nezjištěno Novák“.

Jaký je další postup?

Čeká vás cesta na matriku. Vezměte si s sebou občanské průkazy obou rodičů (nebo cestovní pasy, pokud nemáte české občanství), oddací list, pokud jste oddáni, a prohlášení o otcovství, pokud nejste oddáni (to se vyřizuje ještě před porodem), a nakonec souhlasné prohlášení o jméně dítěte, které musí být podepsáno oběma rodiči. Na matriku se musíte dostavit nejdéle 1 měsíc po narození dítěte.

Pokud vybíráte jméno až po porodu, je potom nezbytné informovat o jméně i další spolupracující instituce, tedy zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. V případě, že jste v zaměstnaneckém poměru, tak i svého zaměstnavatele.

Co se stane, pokud dítě nepojmenujete

I na takové případy zákon pamatuje. Tehdy se přistupuje k určení jména soudně. Jméno vašemu dítěti vybere soud. Většinou se volí frekventovaná jména, jako je Jakub a Tereza, nebo se jméno vybere podle kalendáře, kdo má zrovna svátek, pokud jméno pasuje k pohlaví. V případě babyboxů je zase obvyklé, že jméno vybere zdravotní personál, který dítě vyzvedne ze schránky.

Půlnoční bouře a Khaleesi

Někdy zvolené jméno není v českém kalendáři. Tehdy následuje dohoda s matrikou. Pokud ale matrika vybrané jméno zamítne, může takový případ skončit i u soudu. Žádný hon na neobvyklá jména se však v Česku nekoná, obě výše uvedená netypická jména v Česku mají své nositele.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek