Trénujte oblékání

Další skok k samostatnosti, který ušetří spoustu času a nervů. Mezi druhým a třetím rokem je správný čas na nácvik samostatného převlékání. Tipy a triky přináší Rádce Mimi klubu.

Kdy začít

S nácvikem začínáte nevědomky. Dítě ještě před prvními narozeninami chápe, že má strčit ruce do trička a nohy do nohavic, a pomalu vám začíná při oblékání pomáhat, aniž by si to samo uvědomovalo. Pokaždé tak dítě instruujte, kam má natáhnout končetiny. Snažte se oblečení navlékat tak, jak si později bude dítě oděv samo oblékat. Nacvičí si tím pohyby, které se budou později hodit.

Se samostatným nácvikem počkejte klidně až k druhému roku věku. Dříve sice je dítě již schopno se naučit oblékat, ale rozhodně ne dokonale. Je pak většinou nutné oblečení ještě upravit a mnoha rodičům povolí nervy. Dítě si už uvědomuje, že selhává, a zbytečně se vytváří tlak a stres.

Navíc je každý malý človíček individuální. Některým dětem oblékání nečiní potíže a naučí se to přirozeně samy, jiné s tím bojují až do předškolního věku. Všichni rodiče se musí vědomě snažit dítě nesrovnávat s ostatními a respektovat jeho tempo. Snažte se mu pomoci, ale netlačte na pilu. Možná je zase šikovnější třeba v nácviku chození na nočník, v řeči nebo v samostatné hře či stolování.

Tipy & triky

Svlékání

  1. Nejdříve kalhoty dolů
    Svlékání kalhot je nejjednodušší. Navíc jej potřebujete k nácviku samostatného používání toalety. Pro začátek vynechte kalhoty na zavazování, snažte se neklást zbytečné překážky. Dítě už vnímá své úspěchy, umí si je užívat a těší ho, že udělá radost rodičům. Dopřejte mu zažít úspěch.
  2. Ponožky a spodní prádlo
    Až si bude dítě jistější, pokračujte s ponožkami a spodním prádlem. Je to stejný princip, půjde to hladce.
  3. Zipy
    U mikin a bund začínejte se zipem. Je to pro děti snazší než knoflíky nebo přetahování přes hlavu. Dítě pořád bude mít problém sundat si rukávy.
  4. Jak na rukávy
    Dítě se bude snažit sundávat si je zepředu, dařit se mu to ale nebude. Učte jej chytnout si za zády ruce. Až to zvládne, klidně za měsíc, teprve „zkomplikujte“ situaci zatáhnutím za rukáv. Najednou to půjde hladce.
  5. Přes hlavu
    To je zádrhel. Existují dvě varianty: začít přetažením přes hlavu nebo vytažením rukou. Některým dětem jde lépe první způsob, jiným ten druhý. Vypozorujte, co je snazší pro vaše dítě, a tento způsob pilujte. Neučte dítě oba způsoby, mělo by v tom akorát zmatek.

Oblékání

  1. Vsedě
    Pro děti je snazší oblékat se vsedě. Natáhnout spodní prádlo, kalhoty a ponožky jde výrazně lépe vsedě. Vytvořte dítěti v pokoji příhodný prostor, kde si bude moci pohodlně sedat a zase stoupat při oblékání. Postačí i dětská stolička.
  2. Pozor na perspektivu
    Rodiče mají tendenci učit děti oblékat vždy „cedulkou dozadu“. Mladší děti ale ještě nedovedou pracovat se svou představivostí a neodvodí si z cedulky správný směr. Raději se chytněte třeba šňůrek u tepláků nebo obrázku, zkrátka něčeho, co je vepředu. Děti se snáze zorientují. Ideální je našít na všechno spodní prádlo a kalhoty nějakou speciální značku, ale to je velmi pracné.
    TIP: Zaúkolujte babičku a požádejte ji o vyšití speciální značky na přední díl všech kalhot a spodního prádla. Časem dítě pochopí i instrukci s „cedulkou dozadu“, babička nebude muset šít značku navždycky.
  3. Neřešte ponožky
    Pochopit a rozpoznat, jak patří ponožky, to je velká věc. Nerozčilujte se, když několik měsíců, možná let, budou děti oblékat ponožky nakřivo. Snažte se jim pomoci, aby je nasměrovaly správně, ale nedělejte z toho větší vědu, než je. Tak budou nakřivo. To tolik nevadí.

Rozepínací mikiny
Mikiny jsou rébus. Jejich oblékání je pro děti velmi těžké. Přijměte tento fakt a klidně s nácvikem počkejte až na předškolní věk. 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek