Voní/nevoní – jak se mění váš čich

Proč se v těhotenství mění čich, jak nepříjemným pachům čelit a kdy to skončí? O změnách vnímání vůní během těhotenství píše Rádce Mimi klubu.

Proč něco najednou smrdí

Odlišná smyslová detekce pachů je mnohdy jedním z prvních příznaků těhotenství. Nemusíte o své graviditě ještě ani vědět a už nemůžete cítit kyselé okurky, více vám vadí cizí tělesné pachy, přestane vám vonět káva nebo vaše vlastní voňavka najednou spíš smrdí.

Příčinou změn vnímání vůní je zvýšení objemu krve, který koluje v těle ženy. Čichové receptory jsou více prokrvené, a proto se pozmění vnímání.

Během těhotenství se objem krve v těle ženy dále zvyšuje, takže s pozměněným čichem počítejte až do konce těhotenství. Samotné vnímání některých vůní a pachů se ale může ještě během těhotenství různě pozměňovat a vyvíjet. Pokud vám začne například na začátku těhotenství nelibě vonět káva, je klidně možné, že v půlce těhotenství už vám zase její aroma přijde dokonale lahodné.

Objevily se i teorie, že změny smyslového vnímání mají hlubší význam – že mají ženu ochránit před konzumací zkaženého jídla právě zbystřením jejích smyslů. Bylo by to celkem logické, aby například žena rozpoznala začínající hnilobu nebo plíseň na potravinách, tato spojitost však není vědecky prokázána.

Jak se vyrovnat s nepříjemnými pachy

Když vám začne vadit třeba káva, je to celkem prosté – nebudete ji vařit. Horší to bývá, pokud začnete špatně reagovat na lidské pachy například v hromadné dopravě, na zápach psí moči na ulicích nebo na hnilobný zápach kolem popelnic. Takovým pachům není většinou možné se zcela vyhnout.

Nejjistější strategií je najít naopak vůni, která vám dělá dobře. Často to bývá silice borovic, levandule, máta nebo třeba černý čaj. Pokud se vám z nepříjemných pachů dělá mdlo a máte pocity na zvracení, nestyďte se vybavit jednoduchou pomůckou. Na kapesník kápněte dvě tři kapičky vůně, která vám dělá dobře. Aromatické olejíčky pořídíte v drogerii nebo na internetu – a nebojte se, výběr je opravdu obrovský. Kapesník pak stačí lehce přitisknout k nosu a „přebít“ nepříjemný pach příjemným.

Inspirujte se v parfumerii

Problém může nastat při vaření. Najednou vám třeba vadí syrové maso nebo jiné ingredience, ale pracovat s nimi musíte. Vzpomeňte si na trik z parfumerií. Tam mají připravené skleněné nádoby s praženými kávovými zrny. Při výběru vůně, kdy běžně přivoníte k několika parfémům, se vám začnou postupně plést a najednou jako by se vytrácela schopnost vůbec vůně rozeznat. Tehdy přijde na řadu dóza s kávou, ke které přičichnete.

Vůně kávy má neutralizační účinek, vaše čichové receptory si odpočinou a zase se vám navrátí schopnost rozeznat jednotlivé vůně. Doma si také můžete připravit takový čichový neutralizér. Ostatně bude se vám hodit i po skončení těhotenství třeba při krájení cibule. Stačí přičichnout a přestanete slzet.

Kdy to skončí

Celé tohle období změněného vnímání vůní nadobro skončí po období kojení, ale velmi, velmi výrazně se upraví už po porodu, kdy se objem krve skokově posune zpět k normálnímu stavu. Objem krve pak nadále ještě mírně klesá v závislosti na intenzitě kojení, už se ale jedná o minimální změny. 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek