Závislost na sladkém

Začalo to piškoty. Pak přišly sušenky, perníčky, bonbony, lízátka a teď čokoláda a zmrzlina. Při jakémkoli nákupu, výletu i na návštěvě tyhle věci hned mizí v puse vašeho dítěte. Je to součást denního pořádku a dítě vyžaduje sladkosti jako odměnu za běžné

Na co tolik cukru?

Děti po cukru baží instinktivně. Jeho tělo prochází překotným vývojem a děti vyhledávají co nejvíce energie. Rychlé energie. A to přesně splňují sladkosti. Rychlý cukr, který jde přímo do krevního oběhu.

Navíc si už od narození zvykají na sladkou chuť. Mateřské mléko je sladké, kojenecké kaše taky. Tuhle chuť zkrátka lidský jazyk miluje ze všeho nejvíc.

To je vysvětlení, proč jsou sladkosti pro děti tak neodolatelné. Není to omluva.

Proč je cukr špatný?

Když je to evolučně takhle zařízeno, proč je to tak špatné? Pes je zakopaný v podobě současných sladkostí, které obsahují vskutku úctyhodné množství cukru, některé z nich navíc i tuku. V historii nikdy taková koncentrace sladkého neexistovala, spotřeba cukru v západní civilizaci začala růst až na prahu novověku. Ukojit touhu po sladké chuti, to dřív znamenalo dát si ovoce nebo jednoduché sladkosti. Dnes zvládne tabulka čokolády kompletně pokrýt dítěti energetickou spotřebu, ovšem v naprosto prázdných hodnotách, tedy bez bílkovin, vitaminů, minerálních látek nebo vlákniny.

Kromě programování budoucí obezity způsobuje přemíra sladkostí také zvýšenou kazivost zubů. Především si však děti zvyknou na výraznou sladkou chuť a budou mít problém „pochutnat si“ na zdravých potravinách a pokrmech s jinými, zdravějšími cukry. Špatné stravovací zvyklosti se nastartují právě zde.

Jak z toho ven?

Bohužel se musí změnit i vaše stravovací návyky. Domů prostě sladké nekupujte, raději se zásobte ovocem a zeleninou. Uvidíte, že když je nakrájíte třeba k televizi, zmizí stejně rychle jako sušenky.

Pokud u vás doma teď mají sladkosti své stálé místo, budete muset tohle hnízdo hříchu bez milosti zrušit. Jinak dítě bude neustále kontrolovat, zda není přece jen nějaká dobrůtka k dispozici.

Horší situace je, pokud u vás cukrovinky slouží jako odměna nebo úplatek. Je to běžné a nejspíš se to stává i v lepších rodinách, ale zkuste alespoň postupně dojít ke změně. Čokoládu (vždyť obsahuje cukr i tuk) vyměňte za gumové medvídky (obsahují jenom cukr). Časem je vyměníte za nemáčené sušenky bez náplně nebo úplně přejdete na zdravé pamlsky, jako jsou sušené ovoce, čerstvé ovoce nebo vcelku nezávadné piškoty.

Se změnou bude třeba seznámit také blízké okolí dítěte. Zejména babičky, které mají neodbytnou touhu dítě rozmazlovat a poskytovat mu, po čem jen zatouží. Pokud se rozhodnete pro změnu jídelníčku a eliminaci sladkého, buďte důslední a trvejte si na svém, i kdyby vaše okolí protestovalo, utahovalo si z vás nebo dítě litovalo. Lítost skutečně není na místě. Naopak! Jednou vám potomek poděkuje.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek