Tabulkový vývoj dítěte: 0–1 rok

Všude se dočtete, že každé dítě je individuální a vyvíjí se vlastním tempem. To je pravda a vždy na to pamatujte. Ale je praktické mít něco pro představu a srovnání, a tedy i pro váš klid, že právě vaše dítě se vyvíjí správně.

1. měsíc

Dítě v poloze na bříšku zvedne na několik vteřin hlavičku, volně a nekoordinovaně pohybuje ručičkama a nožičkama. I když ještě může trochu šilhat, je schopné se na několik vteřin zaměřit na předmět (nejčastěji tvář) na vzdálenost do půl metru.

2. měsíc

Nejkrásnější novinkou je úsměv. Miminka je začnou oplácet zhruba s koncem šestinedělí a kromě pláče se objevuje broukání. Miminko dovede zaostřit na předmět blíže u jeho obličeje a začíná více reagovat na hlasité zvuky.

Ve vzpřímené poloze, typicky v poloze na odříhnutí, už umí na chvíli udržet hlavičku vzpřímeně. V poloze na bříšku si začne trénovat pasení koníků. Zatím se ovšem vzpírá na rukou poněkud neobratně.

3. měsíc

V poloze na bříšku už by miminko mělo celkem stabilně držet hlavičku a také se z polohy na bříšku otočit na záda. Během třetího měsíce se stále častěji začínají zapojovat nohy a dítě je usilovně zvedá nad podložku. Také s vámi o sto šest komunikuje, možná už se začalo hlasitě smát, výskat radostí, když vás vidí, a vědomě oplácet úsměv. Postupně se uvolňují i jeho ruce a už je nedrží zatnuté  v pěstičkách. Sahá po předmětech, chytá je a bouchá do nich.

4. měsíc

Čtyřměsíční miminko už dovede sledovat pohybující se předmět, začíná si prohlížet své ruce a více si s nimi hraje, směje se nahlas a záměrně.

Ve vzpřímené poloze už sebejistě drží hlavičku a pase koníky i několik minut v kuse. Začíná se snažit měnit polohu – z polohy na zádech se překulí na bok, zatím se střídavým úspěchem. Pobaví ho hra na schovávanou, to když si zakryjete dlaněmi tvář a pak ji zase odkryjete.

5. měsíc

Na jednu stranu už se miminku celkem daří se přetáčet, i pokud je rotace nedokončená a miminko si neporadí s rukou, takže zůstane na boku. Více ho začínají zajímat detaily, hračky více zkoumá.

Rozeznává už více známých tváří, směje se na babičky a vaše přátele. Významně se vylepšuje také jeho úchop, takže se může celkem snadno stát, že se bude samo bouchat chrastítkem do hlavy.

6. měsíc

V půl roce by dítě mělo zvládnout přetočení na obě strany, už ví, kam si dát ruce a jak se přetočit. Jednoduchou převalovací strategií už se může i velmi omezeně pohybovat v prostoru.

Dítě už také trénuje jazyk. Můžete rozpoznávat jednoduché slabiky, často na G, nebo K. Také už začíná k nejbližším lidem (matce, otci, nebo sourozenci) natahovat ruce.

7. měsíc

Plazení vzad, jako krab, může být aktuálním způsobem, jak se dítě pohybuje. Opravdové lezení po čtyřech se teprve naučí.

S rozšířením jídelníčku má dítě lepší motivaci k trénování úchopu a jemnější motoriky, zvládne tak samo spořádat piškot nebo křupku. Také si je dovede přendat z jedné do druhé ruky. Zvládá se už také celkem obstojně samo posadit, byť v poloze zatím není příliš jisté samo sebou.

Více ho zajímají hračky, zatím hlavně tehdy, když se jimi může bouchat, když hrají, cinkají, cvakají či vydávají jiné zvuky. Velkou novinkou je, že začíná hledat upuštěné předměty.

8. měsíc

Tempo se zrychluje. Nedávno zvládlo sed, nyní už péruje na nožičkách. Pomalu objevuje, jak přesně funguje koordinace rukou a nohou při lezení. Ale tabulky jsou velmi rozvolněné, lezení po čtyřech už může v 8 měsících zvládnout, ale i devátý měsíc je naprosto v pořádku.

V komunikaci začíná dítě reagovat na své jméno, dokonce se za ním někdy i otočí. Začíná také zdvojovat slabiky na „gugu“, „gaga“ a další.

9. měsíc

Hlavní sezona lezení je tu! Dítě už by mělo zvládnout stabilní koordinaci na všech čtyřech a bezpečně by mělo i sedět. Dovede se cíleně dostat k hračce (či jinému objektu zájmu, třeba vaší kuchyňské lince) a také trénuje klešťový úchop – tedy úchop palcem a ukazováčkem. O překot komunikuje, začíná ukazovat na předměty a vy začínáte chápat, co přesně chce.

10. měsíc

Nohy začínají být silné natolik, že udrží dítě vstoje, zatím jen s oporou, ať už nábytku, nebo maminky. Na obcházení nábytku má ještě čas.

Už se učí říkat „máma“ a „táta“, umí „paci paci“ a zvládne udělat „papa“. V desátém měsíci budete asi hodně fotit a natáčet videa.

11. měsíc

Dostane se z polohy na bříšku do sedu, začíná obcházet nábytek, po čtyřech leze velmi rychle a neobyčejně obratně.

Rozumí už také slovu ne, i když předstírá, že nikoli. Fascinuje ho gravitace, tedy shazování předmětů dolů. Bude se o to snažit při každé příležitosti. Není to naschvál, je to součást vývoje.

12. měsíc

Tady obvykle nastávají první samostatné krůčky. Kromě chození dítě zvládá dokonale uchopit předmět jakéhokoli tvaru a sedí už velice, velice jistě.

Už na vás dovede zavolat „máma“ či „táta“, neskonale rychle se rozšiřuje jeho cílená mimika a vy už přesně rozpoznáte emoce dítěte.

Všechna vodítka berte srezervou. Děti se jich totiž vůbec nedrží. Něco zvládnou dříve, něco později, dokonce i dva sourozenci stejných rodičů se vyvíjejí odlišně.

V případě jakýchkoliv vážných pochybností se ale neváhejte obrátit na pediatra nebo specializovaného fyzioterapeuta. Například Vojtova metoda vykazuje při nápravě opožděného psychomotorického vývoje vynikající výsledky.

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek