3 milníky v těhotenství

Strach, obavy o zdraví miminka a pochybnosti, jestli je vše v pořádku, provázejí každé těhotenství. Prožívá je každá žena a do jisté míry je to dobré znamení - bere totiž své těhotenství vážně a k nenarozenému miminku už má vztah.

Jakých milníků se během těhotenství můžete „chytit“?

12. týden: Všechno, nebo nic

Na jednu ženu průměrně připadá 6 těhotenství, a to bez ohledu na počet porodů. Někdy samovolný potrat v prvních týdnech těhotenství žena považuje za pouhou opožděnou menstruaci. Je tedy klidně možné, že se o těhotenství ani nedozvíte. Tak funguje příroda, je to fyziologické a není nutno se tím nijak zvlášť trápit.

Mezi 3. a 10. týdnem je totiž nejvyšší riziko vzniku fatálních malformací, tedy takových vývojových chyb, které neumožňují další vývoj plodu, a dochází při nich k samovolnému ukončení těhotenství. Vývoj v prvních týdnech těhotenství nejde ani příliš ovlivnit.

Po 10. týdnu je však plod natolik vyzrálý, že pokud těhotenství dále pokračuje, znamená to, že jej tělo ženy vyhodnotilo jako dostatečně životaschopné. Totéž potom potvrdí i screening ve 12. týdnu a rozbor krve. Ty by navíc měly odhalit případné další zdravotní komplikace, typicky například Downův syndrom. Pokud výsledky nevyjdou dobře, lékaři provedou další vyšetření, aby zjistili více.

25. týden: Z plodu k dítěti

Jsou to právě 24. až 25. týden těhotenství, kdy se přestává užívat označení plod, ale začíná se mluvit o dítěti. Je to také první hranice, kdy bývá možné dítě při předčasném porodu zachránit. Ale stále ještě existuje obrovské riziko zdravotních komplikací a pozdějšího zdravotního postižení.

Ve specializovaných českých nemocnicích zachrání až 65 % dětí narozených před 25. týdnem. S každým dalším dnem a týdnem pak šance na záchranu dítěte bez dalších komplikací narůstá.

Pro vás se toto období může stát důležitým psychologickým milníkem, protože teď si trochu „oddychnete“. Přichází správný čas, kdy se vydat na nákup kočárku nebo dětské postýlky.

34. týden: Už dozrály plíce

Přesně 6 týdnů před plánovaným termínem porodu, zhruba v době, kdy končíte v práci a nastupujete na mateřskou, dozrává plicní tkáň. Dítě bude schopné samo dýchat ihned po porodu bez další pomoci. A pokud bude dostatečně velké (to už víte z ultrazvuku), lze předčasný porod s nadsázkou označit slovy: „bude to v pohodě“.

Děti narozené dříve než ve 34. týdnu to většinou také „zvládnou“. Ovšem jejich plicní tkáň ještě není zralá a nedokážou hned samy dýchat. Lékaři tyto situace obecně umí dobře řešit.

Po 34. týdnu už se můžete začít těšit na miminko, připravovat se na porod, chystat výbavu a být ohledně těhotenství zase o trochu klidnější.

Ale co když…

Na řádcích výše platí všechny informace za předpokladu, že se i jinak vaše miminko vyvíjí správně a nevykazuje žádné skryté zdravotní komplikace. Ačkoli je česká prenatální medicína na vysoké úrovni, ne vždy se všechny vývojové vady daří objevit a řešit včas.

Přejeme vám, aby to nebyl váš případ. Jedno vám ale můžeme slíbit už teď: strach o dítě s porodem nezmizí. Jak čas poletí, budete se strachovat o správný vývoj dítě, o jeho výchovu a vzdělání. Budete mít obavy, jestli si najde vhodného partnera, dobrou práci a jestli se dočkáte vnoučat. Koneckonců je to jediný strach v životě, který opravdu má smysl.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek