Pomoc: Moje dítě nechce chodit ven

Děti si někdy vezmou do hlavy, že něco nechtějí, nemají rády, nebudou to dělat a… A nastává souboj nervů a manipulativních strategií. Často se stává, že dítě začne bojkotovat venkovní vycházky. Chce být doma a hovět si u pasivní zábavy typu televize.

Co s tím, zjišťoval rádce Mimi klubu. 

Proč nechce chodit ven?

To je otázka za zlatého bludišťáka, odpověď ale není tak nečekaná a zahrnuje dvě možnosti.

Venku se nebaví, hřiště je okoukané, trasy pořád stejné, krajina nudná. Dítě si postupně uvědomí, že ho venku čeká rutina a začne se proti ní bouřit.

Zkouší hranice a zkouší, co všechno je schopné si vybojovat. Ačkoli je to nesmírně otravné období vývoje dítěte, je velmi důležité. Mějte radost, že toto období přišlo. Berte ho jako jasně pozitivní signál a známku správného psychosociálního vývoje dítěte.

Co s tím?

Nejlépe dítěti prospějete, když jasně a srozumitelně nastavíte hranice. Například zůstane bez diskuze, že se jde ven, ale dáme dítěti na výběr z více možností venkovních aktivit, přizvěte další dítě, které vašeho potomka zabaví, pořiďte odrážedlo a vymyslete venkovní hry. Knížky o rodičovství a internetové stránky jsou plné skvělých tipů na atraktivní venkovní aktivity podle aktuálního věku dítěte a pomohou vám vymyslet program, který dítě zaujme a vytáhne ho z rutiny.

Pro začátek také můžete využít široce oblíbeného systému úplatků.

„Když půjdeš teď se mnou ven, můžeš si koupit bonbon, můžeš se večer dívat na pohádku atd.“ Jen pozor, co se úplatků týče, děti okamžitě vynikají excelentní pamětí. Napříště se už bonbonu dožadují automaticky, tak jen pozor, aby se dřívější výjimečnosti nestaly rutinní součástí dne.

Kupodivu nejen u dívenek, ale i chlapců dobře funguje nový kousek v šatníku. Třeba takové holínky, ty dostanou děti ven za nejdeštivějšího dne. Podobně funguje deštník, se kterým děti manipulují a cítí se důležitě. Jakákoli rekvizita bude fungovat, neostýchejte se ji použít. Kočárek pro holčičky, odrážedla nebo traktory pro chlapečky! Proč ne také kouzelnická hůlka nebo koště? Jsou to děti, neřešte, že to bude vypadat výstředně.

Program aneb důležitá mise

Děti skvěle reagují na dospělácké činnosti. To znamená, že „jít nakoupit s maminkou“, je činnost vážená a maximálně vyspělá. Co na tom, že si z obchodu donesete třeba jen pár rohlíků, dostanete dítě na procházku, a to se počítá. Stejně tak můžete jít vyhodit tříděný odpad, vybrat peníze z bankomatu, zkontrolovat, kolik je vody v nejbližším potoce či řece nebo zda už na komíně hnízdí čáp.

Reverzní psychologie

Tenhle cizí termín vám nejspíš nic neříká, princip však znáte stoprocentně. Jakmile nechcete, aby dítě něco dělalo, ono rázem nechce dělat nic jiného než právě toto.

Řeknete-li dítěti, že zůstane doma s tatínkem, že vy jdete ven, je velká šance, že dítě najednou bude akutně potřebovat jít s vámi. Princip se dá využít při celé řadě příležitostí, nejenom u procházek. Bohužel efekt nelze nikdy zaručit 100%. Někdy se malí uličníci zkrátka „nechytnou“ a nechají vás jít úúúplně bez povšimnutí.

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek