Těhotenství: emoce na druhou

Proč je těhotenství emočně tak náročné období? Je normální oplakat kdejakou dojemnou reklamu nebo tragickou zprávu v televizi? Proč vznikají přehnané emoční reakce a je nějaká možnost se bránit?

Příčiny přehnaných emočních reakcí v těhotenství

Hormonální změny ovlivňují hladinu neurotransmiterů, které jsou zodpovědné za naše pocity. Takže bez ohledu na to, co se děje ve vašem životě, výkyvy nálad přirozeně vycházejí z biochemických reakcí ve vašem těle.

Ovšem k tomu musíte přičíst ještě to, co prožíváte:

  • Změna rolí
    V případě prvního dítěte vás čeká velká revoluce v životě. Najednou přichází plná zodpovědnost za dalšího, zatím zcela nesamostatného člověka, o kterého budete pečovat 24/7.
    Pokud čekáte další dítě, víte moc dobře, co vás čeká a jak náročné to bude. Navíc se přidávají i obavy z přijetí sourozence starším dítětem, změny v organizaci chodu domácnosti a více starostí.
  • Změny v práci
    Zejména u prvního dítěte je to šok. Najednou nebudete denně chodit mezi dospělé lidi a zaměstnávat mozek náročnými pracovními úkoly. Místo toho budete doma v teplákách a budete se v prvních měsících téměř nepřetržitě věnovat kojení, přebalování a chování dítěte.
    Ačkoliv se na dítě těšíte, máte obavy, zda vás tohle bude „bavit“.
  • Změny v partnerském životě
    Divadla, koncerty, večírky bok po boku s partnerem, to teď bude problém. Nebudete mít na sebe tolik času jako dřív, nebudete se moci tolik věnovat svému partnerovi. Jaké to bude mít dopady na váš vztah, je otázka, která vás může znervózňovat.
  • Změny v sociálním životě
    Není to jen partner, jsou to vaši přátelé, kolegové, vaše další aktivity, ať už se věnujete sportu, zahrádkaření, komunální politice, ochotnickému divadlu, nebo zpíváte ve sboru. Budete ještě vídat své známé? Nebo jste odsouzena ke zdvořilostním hovorům na dětském hřišti?
  • Změny finanční
    Váš příjem se zmenší a vy se stanete také závislejší na partnerovi. Jak vyjdete s penězi?

Mateřství s sebou přináší celou řadu stresujících faktorů, je normální, že společně s kolísavými hladinami hormonů vytvoří ve vašem emočním chování pořádný průvan.

Jak čelit prudším emočním reakcím?

Bohužel, žádný zázračný návod neexistuje. Kolísající změny hormonů přinášejí permanentní výkyvy nálad a k tomu ve svém nitru „řešíte“ opravdu zásadní otázky své nadcházející velké životní změny.

To je na jednoho člověka pořádný nápor a nestyďte se za to, že občas vám emoční reakce ujede.

Celá řada těhotných žen popisuje během těhotenství až bizarní reakce po zhlédnutí televizních reklam, novinových zpráv, ale i vyslechnutí obyčejných „drbů“ z okolí. Pláč, dojetí, sklíčenost, obavy a pochybnosti, smích či strach jsou v těhotenství několikanásobně intenzivnější než obvykle. Je to normální a neděste se toho.

Spíš je třeba vědomě pracovat na zmírnění důsledků takových přehnaných emočních reakcí.

  • Hodně spěte, hodně odpočívejte.
  • Jezte zdravě, lehce, nepřejídejte se na noc.
  • Pijte hodně tekutin, nejlépe čistou vodu.
  • Vyvarujte se alkoholu, tabáku, ale i přemíry kávy. Denní dávka jsou zhruba dva šálky espresa.
  • Na nějakou dobu vypusťte spouštěče negativních emocí. Nedívejte se na zprávy, nečtěte noviny, nehledejte na internetu krimi rubriky, nečtěte detektivky a už vůbec ne thrillery na pomezí hororu, jako je například populární severská krimi.
  • Hodně mluvte. S partnerem, rodinou a přáteli. Sdílejte s nimi své obavy a pochybnosti. Když je vyslovíte nahlas a podělíte se o ně, nejsou naráz už tak děsivé.
  • Buďte realista. Plné kojení trvá max. 6 měsíců, což je doba, kdy jste opravdu „uvázaná“ k dítěti. To znamená, že už za půl roku můžete zase vyrazit na koncert nebo kratší večerní posezení s přáteli!

Váš život nekončí, váš život naopak začíná. A už jen to, že máte obavy z budoucí zodpovědnosti, je dobrou vizitkou vaší racionality. Budete skvělá máma a bude vás to bavit víc než cokoliv jiného na světě. Až se totiž zhruba 4 až 6 týdnů po porodu na vás začne usmívat vaše vlastní dítě, prožijete si malý vrchol blaha. A co teprve, až jednou řekne „máma“.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek