Tipy a triky pro dokonalý steak
Správný druh masa je základem úspěchu. Vybírejte tedy maso určené přímo k přípravě steaků. Maso by mělo být vyzrálé.
Máme pro Vás pár tipů, jak připravit dokonalý steak na grilu
- Maso ke grilování vytáhneme z lednice vždy v dostatečném předstihu, přibližně o 1,5 hodiny dříve.
- Po vychladnutí ho lehce přetřeme olivovým, případně řepkovým olejem a rozpálíme gril tak, aby jeho vnitřní teplota dosáhla 250°C.
- Nikdy negrilujeme nad přímým ohněm a vždy si počkáme na žhnoucí uhlíky. Maso položíme na rozpálený rošt a během grilování obracíme kleštěmi, avšak nikdy do něj nepíchejte vidličkou.
- Po dosažení požadovaného propečení steak sundáme z roštu, necháme chvíli „odpočinout“ a na závěr dochutíme hrubou solí a čerstvým pepřem.
Tipy&triky od našich řezníků
RARE – Okraje jsou propečenější, ale uvnitř je maso stálo červené o teplotě 50 °C, grilujte z každé strany cca 1,5 – 2 minuty.
MEDIMUM RARE – Středně propečený steak, přesto uvnitř růžový s teplotou 55 °C, grilujte z každé strany cca 3 minuty.
MEDIUM – Maso je uvnitř stále narůžovělé, ale zbytek masa je téměř hnědý. Vnitřní teplota masa je 60°c, grilujte z každé strany cca 4 minuty.
MEDIUM WELL – Vnitřní teplota masa je 65 °C, grilujeme z každé strany 5 minut.
WELL DONE – Celkově propečený steak s vnitřní teplotou 70°C. Grilujte z každé strany cca 5-6 minut.
* Uvedené časy a teploty pro přípravu jsou určeny pro maso o hmotnosti 200–250 g a tloušťce 3 cm.
Prohlédněte si
nabídku Mimi Klubu
Desítky zvýhodněných produktů pro rodiny s dětmi do 3 let. Mimi klub je součástí Globus Bonus programu.
Šetřete čas
při nakupování
Služba Scan&Go vám usnadní, zpřehlední a urychlí nakupování ve vybraných hypermarketech Globus.